ORDIN MINISTER SANATATII - explicatii

In data de 18.01.2009 a fost postat pe site-ul MINISTERUL SANATATII http://www.ms.ro/proiecte-actenormative.php?pag=1 , un proiect pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman.

La art.16 exista o baza de calcul in care sunt inscrise cotele de adaos comercial cu calcul maxim stabilit pentru farmacie. Conform acestora in prima instanta pare ca in cazul farmaciilor adaosul comercial creste. Astfel, pericolul consta in faptul ca preturile de producator ( care se calculeaza la nivelul cursului euro) vor creste, ceea ce va duce la o crestere a numarului de medicamente eliberate cu adaos de 12%; studiile economice efectuate in baza datelor din balantele contabile ale farmaciilor din acest moment arata clar ca adaosul minim pe activitatea farmaceutica trebuie sa fie de 20% pentru a asigura viabilitatea economica. Un alt pericol consta in faptul ca, in cazul produselor cu valoare peste cifra de 200RON s-a stabilit un adaos fix de 24RON. In aceste conditii, majoritatea produselor care au valoare peste 200RON sunt medicamente pe listele programelor nationale si nu se vand la liber ( de exemplu – oncologice, antidiabetice etc.); nu se exclude licitatia pe programe, lucru care va conduce la un adaos apropiat de zero. Pe de alta parte, in cazul distribuitorilor angros exista vanzari de tiruri, iar medicamentele eliberate prin farmacii sunt de ordinul flacoanelor. In plus, in cazul distribuitorilor angros neparticipand la licitatii li se asigura oricum un venit constant de 20RON/produs. Este clar ca din punct de vedere economic nu se pun probleme in cazul distribuitorilor angros singurii loviti de hotararile acestui proiect sunt farmaciile independente. Adaugat la acest lucru, in cazul farmaciilor aceste medicamente eliberandu-se prin relatia CNAS si nestiindu-se in acest moment modalitatea de primire a facturilor de catre CNAS, toata responsabilitatea economica si sociala cade in spatele farmaciei.In concluzie, acest mesaj trimis catre dumneavoastra isi propune sa starneasca in fiecare indemnul ca toate farmaciile TREBUIE sa-si faca timp sa reactioneze rapid pe site-ul Ministerului Sanatatii http://www.ms.ro/proiecte-acte-normative.php?pag=1 (articolul - Ordin pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman ), reactie prin care sa prezinte pericolul de bagare in faliment a singurului profesionist in domeniul medicamentului.

V-am trimis si proiectul de lege in fisier ( trebuie doar descarcat) pentru a fi responsabili o data in plus de interventia imediata ce trebuie luata cu privire la prezentul si viitorul demers al propriei afaceri farmaceutice pe care o conduceti. Aveti ocazia de a reactiona direct pe site. Nu ezitati a o face cat mai repede!N.B! Conform ultimelor informatii Ministrul Sanatatii a precizat ca s-a gasit o modalitate de calcul care desi se foloseste ca baza de calcul euro la valoare de 4RON, totusi preturile nu vor suporta nicio modificare.