Intalnire MINISTERUL SANATATII - 29.01.2009
indentJoi, 29 ianuarie a.c., la sediul Ministerului Sanatatii a avut loc sedinta deschisa privind dezbaterea pe proiectul de lege cu referire la adaosul comercial al medicamentelor de uz uman. Din partea Ministerului Sanatatii au participat la aceasta intalnire dr.farm. primar Magdalena BADULESCU, presedinte ANM si dr.farmacist, Robert ANCUCEANU. Intalnirea a fost completata cu prezenta reprezentantilor Colegiului Farmacistilor din Romania, ai Patronatului Farmacistilor din Romania, ai producatorilor, importatorilor si distribuitorilor de medicamente..

indentPunctul de vedere al Patronatului Farmacistilor alaturi de cel al Colegiului Farmacistilor a aratat clar posibilul pericol care ameninta independenta si supravietuirea economica a farmaciilor in conditiile in care adaosul mediu nu va fi de cel putin 20%.
indentO alta problema pusa in atentie de PFDR a fost posibilitatea de introducere a taxelor pe serviciile farmaceutice. Presedinte ANM, farm. M. Badulescu a intervenit pe subiect cu precizarea ca aceasta nu este o directiva europeana si ca urmare nu putem vorbi de o initiativa legislativa vis-à-vis de practica farmaciilor din UE.
indentCu privire la noul proiect, reprezentatii Ministerului au precizat importanta adoptarii urgente a proiectului in dezbatere datorita situatiei critice in care se afla pacientii care prezinta afectiuni extrem de grave precum cei din programele nationale de sanatate, cazuri ce impun o urgenta si intretinuta sustinere cu medicamente ( in acest moment nu exista posibilitatea reaprovizionarii).

indentIn concluzie, desi Ministerul a acceptat ideea ca pot exista imbunatatiri la actuala grila, este cel mai probabil ca proiectul va fi aprobat in forma existenta pe site.


indentTrebuie acccentuat faptul ca, in cadrul de discutie a subiectelor intalnirii, la punctul de stabilire a procentului de adaos pe farmacie, atat Colegiul Framacistilor cat si Patronatul au sustinut necesitatea asigurarii unui adaos mediu pe farmacie de minim 20% pentru farmaciile de circuit deschis. In acest context, prezentarea simultana a aceleasi idei venita din partea ambelor organizatii farmaceutice a dat greutate argumentelor aduse, crescand astfel impactul asupra audientei si aratand o unitate in actiunea intreprinsa.

... va tinem la curent pe mail cu restul de informatii ce vor completa acest subiect.


Presedinte PFDR, Ioana CACOVEAN