Punct de vedere Colegiul Farmacistilor - Galati la ORDONANTA

Catre: Minsterul Sanatatii Publice
In atentia: Rodica Iovu, Irina GresaruIn baza legii 52/2003, privind transparenta decizionala in administratia publica, Colegiul Farmacistilor din Judetul Galati va inainteaza urmatoarele observatii si propuneri privind proiectul de act normativ ,,Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii farmaciei nr.266/2008”:

- Nota de fundamentare la expunerea de motive sectiunea a 2-a, punctul 2, ,,Schimbari preconizate“, propune ,,eliminarea prevederilor care presupun implicarea Colegiului Farmacistilor din Romania atat in inspectii cat si in eliberarea avizului de oportunitate”.
Colegiul Farmacistilor din Judetul Galati respinge ferm aceasta propunere si considera ca motivatia din Sectiunea a 3-a, punctul 2, este complet lipsita de fundament si, mai mult, ascunde, cu certitudine, interese economice menite sa descalifice aceasta profesie si organizatia ce o reprezinta, contribuind in acest mod la transformarea acestei profesiuni nobile intr-o simpla afacere, fara a tine cont de implicatiile sociale.
Pe de alta parte, desi se vorbeste foarte mult in ultimul timp despre descentralizare, Ministerul Sanatatii Publice arata ca, de fapt, doreste o centralizare excesiva, in propriul aparat, a tuturor activitatilor ce tin de autorizare, inspectie si controlul farmaciilor. Acest fapt nu va imbunatati situatia actuala a sistemului farmaceutic, care va continua sa se dezvolte haotic, fara a tine cont de nevoile reale ale populatiei, prin necunoasterea realitatilor din teritoriu.
Colegiul Farmacistilor din Romania, prin filiale judetene, sunt singurele organizatii care cunosc realitatea din judetul pe raza caruia activeaza. Colegiul reprezinta singura sursa care poate oferi informatii reale cu privire la distributia farmaciilor pe raza municipiului si judetului, respectiv, singurul care cunoaste cerintele si necesitatile populatiei din zona respectiva.
Avem convingerea ca numai prin consultarea colegiilor teritoriale, respectiv al municipiului Bucuresti, de catre MSP sau prin trecerea unor atributii ce tin de autorizarea farmaciilor in sarcina colegiilor judetene se poate instaura o stare de normalitate in acest domeniu si se poate curata sistemul farmaceutic de neaveniti, de neprofesionisti.
Iata cateva exemple care din cauza necunoasterii realitatilor din teritoriu au condus, pana in prezent, la urmatoarele situatii in judetul Galati:
- autorizarea unor farmacii prin incalcarea criteriului demografic stabilit prin Ordinul Ministerului Sanatatii 626/2001;
- autorizarea functionarii unei farmacii intr-o cladire provizorie in fata altei farmacii –desi in zona existau suficiente farmacii in timp ce in alte zone ale orasului populatia nu beneficiaza de asistenta cu medicamente, fiind obligata sa se deplaseze cu mijloace de transport in comun;
- autorizarea functionarii unor farmacii care si-au mutat sediul, dar care la sediul de unde s-au mutat nu au functionat in ultimele 12 luni;
- autorizarea unor farmacii in spatii fictive.
Acestea sunt cateva dintre neregulile din judetul Galati. Si toate acestea s-au produs doar pentru ca nu a fost macar consultat Colegiul Farmacistilor din Judetul Galati.
Din acest motiv consideram ca excluderea Colegiului Farmacistilor din Romania de la consultari in procesul de autorizare a farmaciilor ar fi o mare greseala. Practic, ar fi privata o profesie de participarea la deciziile care se iau pentru propriul destin. Vedem in aceasta manevra deloc abila, ci de-a dreptul brutala, o intentie clara de desfiintare a unei profesii, o politica de forta care urmareste desfiintarea laturii etice a profesiei si crearea unor conditii optime exploatarii la maximum a laturii strict economice.
In opinia noastra, consultarea Colegiului Farmacistilor din Romania este absolut necesara pentru informatiile utile pe care le poate pune la dispozitia inspectorilor din MSP, fiind, totodata, obligatorie pentru ca, numai in acest mod, Colegiul Farmacistilor din Romania este garantul autenticitatii si veridicitatii documentelor/informatiilor furnizate Ministerului Sanatatii Publice, chiar daca in final decizia apartine tot MSP.
- Referitor la prevederile de la punctul 19 al Ordonantei de Urgenta, care propune modificarea Articolului 18, alineatul (2), din Legea farmaciei 266/2008, Colegiul Farmacistilor din Judetul Galati are urmatoarea observatie: in conditiile in care farmacia este obligata sa se confrunte cu cedari absurde de adaos comercial pentru medicamentele eliberate pe programe nationale sau pentru boli cronice, atat timp cat adaosul comercial este sub limita oricarui adaos practicat in tarile europene, consideram ca inaceptabila introducerea in ordonanta a obligativitatii asigurarii asistentei farmeceutice pe timp de noapte si in timpul sarbatorilor legale, cunoscute fiind cheltuielile pe care le-ar presupune acest lucru.
- De asemenea, propunem ca pentru evitarea emiterii de mai multe autorizatii de functionare pe numele unei aceleiasi persoane (pe numele purtat inainte si dupa casatorie) sa fie inclus in autorizatia de functionare Codul Numeric Personal.

Presedinte,
farm.pr. Maria Stratulat

Vicepresedinte,                                                                                         Vicepresedinte,
farm.pr. Aneta Badea                                                                farm. Florina Grumazescu