05.06.2009

Data: 05.06.2009

 

Curs valutar:

USD – 2,9664

Euro – 4,2143

 

 

TITLURILE ZILEI:

 

 

FINANCIAR  pg. 3

 

-         Cursul BNR a urcat la 4,2143 lei/euro, nivel neatins de la finele lui aprilie MEDIAFAX

-         "Prima casa" avantajeaza tranzactiile cu apartamente vechi si nu da de lucru economiei ZIARUL FINANCIAR

-         Presedintele Basescu: Este timpul ca bancile din Romania sa faca si ele ceva pentru economie ZIARUL FINANCIAR

-         Statul, dator firmelor cu 2 mld. de lei din rambursarea TVA GANDUL

-         BM lansează consultări publice online pentru Strategia de Parteneriat cu România AGERPRES

 

 

 

SOCIAL  pg. 8

 

-         Peste 22.000 de locuri de muncă ar urma să fie desfiinţate până în luna octombrie MEDIAFAX

-         Producatorii de carne europeni refuza sa mai exporte in Romania GARDIANUL

-         În 2009, băncile sunt pe minus, dar salariile angajaţilor cresc cu 16% GANDUL

 

 

 

INTERNE  pg. 11

 

-         Document oficial: România expusă sancţiunii CE MEDIAFAX

-         Statul nu mai are bani. Berceanu le cere constructorilor sa se imprumute pentru lucrarile incepute GARDIANUL

-         Boc: Dobânzile vor scădea în următoarele 30 de zile AGERPRES

-         AVAS cere reînscrierea ca acţionar la Rodipet AGERPRES

-         Bechtel ar putea finanţa tronsonul Braşov-Târgu Mureş AGERPRES

 

 

EXTERNE  pg. 16

 

-         GM crede că va ieşi din faliment în circa două luni AGERPRES

-         BCE a revizuit în scădere estimările de creştere pentru 2009 şi 2010, în zona euro AGERPRES

-         CE va trimite o delegaţie la Kiev şi Moscova pentru a analiza situaţia legată de gaze AGERPRES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FINANCIAR

 

Cursul BNR a urcat la 4,2143 lei/euro, nivel neatins de la finele lui aprilie MEDIAFAX

 

Leul a continuat să se deprecieze în prima jumătate a şedinţei de tranzacţionare de joi, iar Banca Naţională a României (BNR) a anunţat o rată de referinţă de 4,2143 lei/euro, cea mai ridicată cotaţie a monedei naţionale de la finele lunii aprilie.

Un curs de schimb superior a fost anunţat de banca centrală la 28 aprilie, când paritatea s-a situat la 4,2290 lei/euro. Comparativ cu nivelul de miercuri, referinţa BNR a urcat cu 2,15 bani.

Pentru dolarul american, banca centrală a afişat un curs de referinţă de 2,9664 lei/dolar, în creştere cu 1,67 bani faţă de nivelul de marţi.

Cursul monedei naţionale a înregistrat variaţii reduse în prima oră de tranzacţionare de joi, în jur de 4,21 lei/euro, aproape de nivelul de la închiderea de miercuri, în contexul în care valutele din regiune erau, de asemenea, stabile.

Primele transferuri de joi s-au realizat la 4,2100-4,2135 lei/euro, iar în jurul orei 13:00, euro era transferat pentru 4,2130-4,2177 lei, cotaţia maximă a zilei.

 

 

"Prima casa" avantajeaza tranzactiile cu apartamente vechi si nu da de lucru economiei ZIARUL FINANCIAR

 

Statul trebuie sa faca un program national de constructie de locuinte pentru ca economia sa se relanseze.

Guvernul a anuntat programul "Prima casa" luand prin surprindere o tara intreaga, dar pana sa puna la punct detaliile de implementare a proiectului, preturile apartamentelor au crescut pentru cateva zile chiar si cu 30%, cel putin in Bucuresti.

"Pretul pentru apartamentele vechi care se vindeau cu 40-50.000 de euro a crescut intr-o singura zi la 60.000 de euro dupa anuntarea programului "Prima casa", iar ulterior au revenit dupa cateva zile, semn ca acest proiect este asteptat cu mare interes", a declarat Valentin Ilie, CEO al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker.

Programul "Prima casa" va reusi cel mult sa dezghete tranzactiile imobiliare, dar nu va reusi sa le dea de lucru constructorilor, in conditiile in care dezvoltatorii nu vor sa reduca preturile la locuintele noi si nu vor reusi sa se incadreze in plafonul de 60.000 de euro, suma maxima pe care Guvernul o va garanta la acordarea unui credit ipotecar.

Constructorii si dezvoltatorii imobiliari afirma ca programul "Prima casa" trebuie sustinut de o strategie pe termen mediu, care sa implice si un program national de constructie de locuinte. "Programul aduce un optimism in piata. Efectul programului nu este cuantificabil in acest moment. Pana vor ajunge la constructor banii va dura. Pentru piata constructiilor acest program nu va avea efect pe termen scurt", a declarat Laviniu Beze, director in cadrul companiei de constructii Cominco Bucuresti.

Principalul avantaj pe termen scurt al acestui program este ca va readuce increderea cumparatorilor de locuinte. "Banca nu castiga foarte mult business din acest program. Dar luptam sa schimbam mentalitatea. Trebuie sa umblam la psihologia clientului. Avem clienti care vin la banca, se intereseaza de credite, dar nu se mai imprumuta pentru ca nu stiu daca vor mai avea un loc de munca", spune Dana Demetrian, director executiv in BRD-SocGen.

Dezvoltatorii sustin ca acest program avantajeaza tranzactiile cu locuinte vechi pentru ca au suprafete si preturi mai mici.

"Programul acesta nu se adreseaza apartamentelor noi. Ca si dezvoltatori, va spun ca nu am redus preturile si nici nu vom face acest lucru. Acest program ne va afecta indirect si pe termen lung. Clientii nostri sunt in special cei care isi vand apartamentul vechi si doresc sa cumpere unul nou", a declarat Atena Tiplic, sales manager al Asmita Gardens.

 

 

Presedintele Basescu: Este timpul ca bancile din Romania sa faca si ele ceva pentru economie ZIARUL FINANCIAR

 

Presedintele Traian Basescu considera ca reactia bancilor nu este multumitoare si o considera incorecta, mentionand ca asteapta din partea acestora „dinamism si curaj" si ca le reproseaza in primul rand dobanzile mari.

„Reactia bancilor nu este multumitoare si o consider incorecta. Eu le-am propus un parteneriat, iar astazi am auzit numai plangeri... ce sa mai faca statul. Dar este timpul ca bancile din Romania sa faca si ele ceva pentru economia romaneasca", a spus Basescu, miercuri seara, la TVR1, dupa intalnirea pe care a avut-o in cursul zilei cu bancherii.

El a mentionat ca simpla mentinere a liniilor de credit este un efort, care este recunoscut si este o respectare a intelegerilor anterioare acordului cu FMI.

„Dar eu astept de la banci mai mult. Astept dinamism si curaj", a subliniat el. In opinia lui, cand economia creste cu sase sau opt procente, „e usor sa fii bancher si sa treci la profituri sume uriase".

„Bancile adevarate si bancherii adevarati stiu sa faca bani si pentru ei si pentru economie si in perioada de criza", a continuat el. Presedintele a spus ca reproseaza bancilor, in primul rand, „dobanzile foarte mari". „Au lichiditati, sunt bani, nu inteleg de ce mai mentin aceste dobanzi. Sigur, au niste probleme din decembrie, ianuarie, februarie, cand s-au repezit sa-si ia clientii unii altora, ca intr-un joc de-asta fara reguli, si atunci au oferit dobanzi foarte mari la depozite. Acum le este foarte greu sa coboare aceste dobanzi, pentru ca ei platesc la depozitele pe care le au dobanzi mari, de 20%, de 18%, insa aceasta nu este vina economiei romanesti, este responsabilitatea lor si trebuie sa-si asume si raspunderea de a mai pierde din profit", a spus el.

El a afirmat totodata ca nimeni nu poate impune bancilor o anumita conduita in ceea ce priveste costul banilor. „Ce mi se pare inadmisibil este ca abordarea lor este risc zero", a aratat seful statului.

Intrebat ce parghii ar avea pentru a convinge bancile, Basescu a raspuns: „Nu am parghii si nimeni nu are. Bancile sunt libere sa faca ce vor. Dar nici nu putea sa nu aiba loc aceasta discutie, in care eu sa-mi exprim punctul de vedere, ca in propunerea pe care le-am facut-o - parteneriat intre stat si sistemul bancar privat - noi ne-am respectat obligatiile. Acest lucru l-am dat ca mesaj si i-am rugat sa analizeze posibilitatea sa coboare dobanzile pentru a stimula investitiile".

In opinia presedintelui Basescu, existand lichiditate, bancile sunt tentate sa spuna ca vor sa contribuie la constructia de autostrazi. „Raspunsul meu este simplu: da, contribuiti, componenta autohtona pentru constructia de autostrazi, la banii pe care ni-i da UE, poate fi si de la voi, dar sa nu fie banii mai scumpi decat cei pe care ni-i ofera Banca Europeana de Investitii", a spus el.

Seful statului a mentionat ca asteapta, totusi, in zilele urmatoare, o reactie pozitiva din partea bancilor.

El a adaugat ca la intalnirea de miercuri cu reprezentantii bancilor nu a fost o reactie. „Pur si simplu au fost discutii in care am inteles ca tot de la stat asteptau mai mult", a afirmat el, fara a da detalii.

Basescu a afirmat ca nu a facut niciun secret din a spune ca este nemultumit de comportamentul bancilor si ca acestea nu au respectat parteneriatul.

„Era un domn, mare bancher altfel, cetatean roman, care incepuse sa-mi faca socoteala cate datorii n-a platit statul la firme (...). De fapt, batea campii, ca nu era vorba de banii pe care Guvernul trebuia sa-i plateasca, Guvernul a platit, dar sunt administratiile locale care sunt in mare dificultate din doua motive, unul si cel mai important ca au foarte multe hotarari judecatoresti care i-au obligat sa dea bani din urma de pe la anul 2000, in buna intelegere de catre unii judecatori a legislatiei din Romania si a discretionarului. (...) Pe de alta parte, daca economia nu este finantata, domnii bancheri trebuie sa stie ca nici nu vor fi bani sa se plateasca firmelor banii pe care primariile trebuie sa-i plateasca, pentru ca din taxe se fac banii la primarie, nu din altceva".

Pe de alta parte, presedintele a afirmat ca bancile-mama au avut un comportament „foarte corect" fata de sistemul bancar romanesc, mentinand liniile de credit

 

 

Statul, dator firmelor cu 2 mld. de lei din rambursarea TVA GANDUL

 

Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor, mai are doar o lună pentru a-şi onora promisiunea făcută în martie în privinţa plăţii rambursărilor întârziate de TVA. Până acum, situaţia nu s-a îmbunătăţit, valoarea rambursărilor întârziate de TVA către contribuabili crescând cu 10,2% în mai, la 1,937 mld. lei, de la 1,757 mld. lei în luna anterioară, reiese din datele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), citate de Mediafax. Şi valoarea întârzierilor de peste un an a urcat la finele lunii mai, până la 116 milioane de lei, în creştere cu 47% comparativ cu 79 de milioane de lei în aprilie. Potrivit instituţiei, deconturile plătite în termenul legal de 45 de zile şi-au diminuat semnificativ ponderea din valoarea totală de rambursat, la 35,5%, de la 45,4% în luna anterioară. Valoarea totală de rambursat în mai se ridică la 4,263 mld. de lei, în scădere cu 10% faţă de 4,735 mld. de lei în aprilie.

 

 

BM lansează consultări publice online pentru Strategia de Parteneriat cu România AGERPRES

 

Banca Mondială lansează consultări publice online pentru proiectul Strategiei de Parteneriat cu România, data limită pentru trimiterea de mesaje fiind 10 iunie, conform calendarului procesului de revizuire şi aprobare, informează un comunicat al BM.
Proiectul de strategie supus dezbaterii publice a beneficiat de rezultatul unor consultări intense pe care Guvernul României şi Banca Mondială le-au desfăşurat de la începutul acestui an.
Documentul este construit pentru a răspunde provocărilor majore legate de efectele crizei internaţionale şi de necesitatea limitării impactului negativ al acesteia, ancorând totodată măsurile anticriză într-un program de reformă structurală pe termen mediu menit să sprijine reluarea creşterii economice în mod sustenabil şi să conducă la convergenţa cu nivelul de trai din UE, coeziune socială şi intrarea în zona euro.
Banca Mondială a organizat consultări pentru finalizarea strategiei cu reprezentanţi ai parlamentului, sindicatelor, sectorului privat şi organizaţiilor neguvernamentale.
În cadrul acestor întâlniri, au fost prezentate obiectivele de dezvoltare şi s-au solicitat observaţii şi sugestii pentru proiectul de strategie. Atât sugestiile relevante obţinute în urma acestor consultări, precum şi cele pe care le vom obţine prin poşta electronică sau convenţională vor fi sintetizate şi încorporate într-o parte distinctă a proiectului de strategie, care va fi supus aprobării Consiliului Director al Băncii Mondiale în data de 9 iulie 2009.
Strategia de parteneriat de ţară (CPS - Country Partenership Strategy) este documentul Băncii Mondiale care trasează operaţiunile financiare şi non-financiare din ţările cu venit mediu care beneficiază de sprijinul Băncii.
Prin strategia de parteneriat se identifică domeniile cheie în care sprijinul Băncii Mondiale poate avea cel mai mare impact asupra obiectivelor de dezvoltare ale ţării. Aceste domenii se stabilesc în funcţie de priorităţile guvernării, de performanţa economică a ţării, precum şi de experienţa acumulată în derularea proiectelor finanţate de Banca Mondială.
CPS se elaborează în parteneriat cu guvernul ţării respective şi prin consultare cu toate grupurile implicate în dezvoltare, cum sunt parlamentul, sindicatele, sectorul privat, societatea civilă, sfera politică, autorităţile locale.
CPS este instrumentul prin care Consiliul Director al Băncii aprobă strategia de parteneriat, instrumentele financiare şi serviciile de consultanţă propuse de către management pentru următorii patru ani. De aceea, acest document este deosebit de important atât pentru România, cât şi pentru conducerea şi personalul Băncii. Operaţiunile ulterioare ale Băncii Mondiale în România trebuie să se încadreze în parametrii descrişi în CPS, pentru a fi luaţi în considerare de Consiliul Director.
Pentru guvern şi pentru societatea civilă, perioada de pregătire a CPS oferă ocazia de a modela programul de asistenţă al Băncii, astfel încât acesta să se alinieze eficient la priorităţile şi obiectivele României pe termen scurt şi mediu. Cu acordul guvernului, CPS se prezintă publicului după ce a fost aprobat de către Consiliul Director al Băncii Mondiale.
Proiectul Strategiei de Parteneriat cu România poate fi consultat la adresa www.worldbank.org.ro/cps.

SOCIAL

 

Peste 22.000 de locuri de muncă ar urma să fie desfiinţate până în luna octombrie MEDIAFAX

 

Numărul locurilor de muncă ce vor fi desfiinţate în perioada iunie-octombrie este de 22.022, până miercuri 203 firme din toată ţara trimiţând notificări agenţiilor judeţene de ocupare, informează, joi, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Cele mai multe disponibilizări sunt anunţate în Bucureşti (4.753) şi judeţele Prahova (1.805), Timiş (1.619), Gorj (1.170), Teleorman (1.108), Braşov (987), Cluj (876), Argeş (808), Bihor (802), Galaţi (711) şi Alba (708).

Din cele 203 societăţi comerciale care au anunţat că vor face disponibilizări, cele mai multe sunt din Bucureşti (26) şi judeţele Prahova (14), Timiş, Galaţi şi Bihor (câte 9), Braşov (8) şi Cluj, Gorj şi Sibiu (câte 7).

Domeniile din care urmează să fie desfiinţate mai multe posturi sunt: fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente NCA (2.646), fabricarea autovehiculelor de transport rutier (1.590), fabricarea de mobilă (1.477), fabricarea altor mijloace de transport (1.133), extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (1.050), silvicultură şi exploatarea forestieră (1.019), depozitarea şi activităţi auxiliare pentru transporturi (965) şi fabricarea echipamentelor electrice (936).

Totodată, cele mai multe disponibilizări sunt anunţate în luna iunie (11.721). Alte 8.758 de posturi ar putea fi desfiinţate în iulie, 2.264 în iulie, 944 în august, 579 în septembrie şi 20 în octombrie.

Dintre societăţile care au notificat agenţiile de ocupare asupra faptului că vor face disponibilizări, 19.360 sunt cu capital privat, 2.465 cu capital de stat şi 197 cu capital mixt.

 

 

Producatorii de carne europeni refuza sa mai exporte in Romania GARDIANUL

 

Carnea se va scumpi cu cel putin 10% in urmatoarea perioada, si asta pentru ca procesatorii din industria carnii nu mai primesc materie prima de la furnizorii din UE. Nici un furnizor nu mai are incredere sa ii crediteze pe procesatorii romanii care, dupa ce iau carne de sute de mii de euro, ba intra in faliment, ba intarzie plata marfii chiar si cu un an de zile. Astfel de incidente de plata au crescut anul acesta cu peste 500% fata de primele luni din 2008. Pentru ca furnizorii le mai dau carne romanilor doar daca marfa este platita pe loc, peste 90% din firmele din industria prelucratoare sunt nevoite sa contracteze credite bancare pentru a achizitiona carne materie prima, ceea ce majoreaza pretul final al mezelurilor cu 10% din cauza dobanzilor bancare.
Scumpirea materiilor prime, dar si criza economica au facut ca tot mai multi procesatori din industria carnii sa îsi încheie asigurari de credit comercial, ceea ce le permitea sa se imprumute direct de la furnizorul de carne. Mai clar, asigurarea le permitea procesatorilor sa se aprovizioneze de la furnizorii europeni si sa plateasca marfa dupa aproximativ o luna. Asigurarea acopera riscul de neîncasare a creantelor, respectiv riscul ca un debitor sa nu poata sau sa nu fie dispus sa plateasca. „Problema a venit in momentul in care marii asiguratori au observat ca expunerile de risc pe industria carnii sunt din ce in ce mai mari. Multe firme mici au intrat in faliment sau in incapacitate de plata si nu
si-au onorat datoriile, asa ca firme precum Coface Romania au restrictionat asigurarile de credit la firmele din industria carnii, din cauza riscurilor“, ne-a declarat Stefan Padure, reprezentantul Asociatiei Romane a Carnii (ARC).
Carnea se va scumpi cu 10%
Desi creditul de la furnizor este cel mai ieftin de pe piata, procesatorii romani de carne nu mai pot apela la acesta pentru ca toate companiile de asigurari si-au retras sprijinul. Acest fapt ii obliga pe procesatori sa apeleze la credite bancare pentru capital de lucru, ceea ce creste costurile de achizitie a materiei prime cu peste 10%. „Cea mai grava consecinta va fi scumpirea produselor din rafturi cu un procent de 10%, in perioada urmatoare. In plus, de cand clientii mici au inceput sa falimenteze, supermarketurile intarzie plata produselor chiar si cu 90 de zile. Normal ca plata la furnizori intarzie si ea. Asa ca, anul acesta, pe fondul crizei financiare, a blocarii creditarii, dar si a falimentelor in lant, companiile de asigurare a creditelor au inasprit conditiile de analiza a clientilor. Ajunge sa nu mai platesti o data la timp factura si ai intrat pe lista neagra a rau-platnicilor. Toti furnizorii europeni se feresc de astfel de clienti. O sa ajungem sa fim dependenti de importuri, dar nu vorbesc de materia prima, ci si de produsele finite. Practic, nu o sa mai putem lua carne materie prima din Europa pentru a o procesa la noi in tara. Cel mai mult vor avea de suferit procesatorii, pentru ca piata europeana va fi inchisa, iar cea interna nu acopera necesarul de consum. Mai apoi vor fi afectati si consumatorii, pentru ca mezelurile si carnea se vor scumpi cu pana la 10% pentru a fi acoperite ratele la creditele bancare“, ne-a mai declarat Padure.

Numarul falimentelor se va dubla in 2009
Potrivit specialistilor Coface Romania, care ofera servicii de asigurare de credit, colectare de creante, dar si rapoarte de credit, „comportamentul de plata al companiilor românesti s-a deteriorat semnificativ începand cu luna octombrie 2008. Incidentele de neplata au crescut în medie cu peste 500% fata de media primelor noua luni din 2008. Socul violent produs de criza asupra companiilor a condus la un numar-record de falimente atât pentru 2008 cu o crestere de 120% fata de 2007, care se va intensifica în 2009. Practic toate companiile dependente de finantare bancara sau externa au fost profund afectate, în cazul multora dintre ele, deconectarea de la aceste «aparate» ducând la intrarea în colaps, având efecte asupra tuturor creditorilor acestora“. Potrivit Coface, numarul falimentelor „s-ar putea dubla, chiar tripla“ in 2009 fata de 2008, luand in calcul triplarea cererilor pentru aplicarea procedurii de faliment de la inceputul acestui an.

 

 

În 2009, băncile sunt pe minus, dar salariile angajaţilor cresc cu 16% GANDUL

 

„În opinia noastră, nu este mult ţinând cont de profiturile pe care le-au avut băncile anul trecut”, ne-a declarat preşedintele federaţiei sindicatelor din asigurări şi bănci

Salariul mediu net pe economie a crescut în aprilie cu şase lei faţă de cel din martie, adică 0,4%

ocazia Paştelui şi a acordării de sume din profitul net, însă, în perioada similară a anului trecut, creşterea a fost de numai 4,6%, cu tot cu primele de Paşte şi celelalte bonusuri. Sindicaliştii din sistem spun că nu e mare creşterea şi arată cu degetul spre profiturile-record făcute de bănci anul trecut.

„În opinia noastră nu este mult ţinând cont de profiturile pe care le-au avut băncile anul trecut. Creşterea e rezultatul negocierilor contractelor colective de muncă la unele bănci importante, printre care BRD, Raiffeisen şi Bancpost”, ne-a declarat Constantin Paraschiv, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB). El a precizat că datele INS privind creşterea de 16% sunt greşite, salariul mediu net din bănci crescând cu numai 10-11% în aprilie faţă de martie.

Anul trecut sistemul bancar din România a înregistrat, per total, un profit net de peste 1,2 miliarde de euro, în creştere cu 67% faţă de cel din 2007, 2008 devenind astfel cel mai profitabil an pentru bancheri din 1990 până azi.

În primele trei luni ale acestui an însă, sistemul bancar a înregistrat o pierdere totală de circa 50 de milioane de euro, conform estimărilor unui oficial BNR.

Salariile au crescut, în mod real, cu 3,1% în ultimul an

Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, salariul mediu net a crescut cu 9,8%. Creşterea propriu-zisă a puterii de cumpărare a fost însă de numai 3,1%, din cele aproape 10% fiind scăzută inflaţia. Anul acesta salariul real ar urma să scadă cu 1,9%, conform estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), fiind prima scădere a puterii de cumpărare a salariilor românilor din ultimii zece ani. Ultima scădere a salariului real a avut loc în 1999, când acesta a scăzut cu 12,5%, datorită unei inflaţii record de aproape 55%. Anul trecut salariul real a crescut cu 13,9%. (V.R.)

 

 

 

INTERNE

 

Document oficial: România expusă sancţiunii CE MEDIAFAX

 

România este încă expusă riscului unor sancţiuni CE în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), sancţiuni care, conform procedurilor, pot suspenda dreptul de vot în Consiliu, în contextul unei tendinţe de condiţionare a aderării la Spaţiul Schengen şi zona Euro de angajamentele din MCV.

Avertismentul este inclus într-un document ministerial, obţinut de MEDIAFAX, care prezintă, la modul general, clauzele de salvgardare care pot fi aplicabile României după data aderării. În material se aminteşte că, potrivit regulilor comunitare, pot fi aplicate clauze de salvgardare sau măsuri cu caracter echivalent prevăzute de Tratatele UE, valabile pe termen nelimitat, precum şi clauze de salvgardare sectoriale.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană (CE) poate adopta măsuri în cazul României până la 1 ianuarie 2010, prin clauze sectoriale, dar, odată adoptate, pot fi prelungite după această dată până la remedierea problemelor constatate, iar principalele domenii în care neîndeplinirea angajamentelor asumate ar putea conduce la activarea clauzei de salvgardare privind Piaţa internă pentru România sunt agricultura şi gestionarea fondurilor structurale şi de coeziune.

Materialul conţine şi un capitol distinct referitor la Mecanismul de Cooperare şi Verificare instituit pentru România, amintindu-se că oficialii Comisiei Europene au stabilit o procedură de control al progreselor înregistrate în reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţiei, cu un set de obiective de referinţă urmărite îndeaproape de către CE şi statele membre.

Aceste obiective se referă la asigurarea funcţionării sistemului judiciar într-o manieră mai transparentă şi eficientă în special prin întărirea capacităţii şi răspunderii Consiliului Superior al Magistraturii, raportarea şi monitorizarea impactului noilor Coduri de procedură civilă şi penală, înfiinţarea Agenţiei de Integritate şi competenţa de a adopta decizii cu caracter obligatoriu pe baza cărora să poată fi aplicate "sancţiuni descurajatoare", continuarea efectuării de investigaţii profesioniste şi imparţiale în cazurile de corupţie la nivel înalt, continuarea măsurilor de prevenire şi combatere a corupţiei, în special în cadrul structurilor administrative la nivel local.

În finalul acestor precizări cu caracter general, documentul prezintă o serie de concluzii în care se arată că principalul risc, în prezent, îl reprezintă raportarea factuală la obiectivele de referinţă ale Mecanismului de cooperare şi verificare, care afectează credibilitatea României ca partener în UE şi slăbeşte capacitatea de negociere şi de promovare a intereselor în cadrul Uniunii.

"Deşi până în prezent nu au fost adoptate şi nici propuse măsuri concrete de sancţionare a României (ex. aplicarea clauzelor de salvgardare specifice, blocarea de fonduri comunitare), riscul persistă. În ultima perioadă, a apărut tendinţa de introducere a unei condiţionalităţi între îndeplinirea angajamentelor legate de Mecanism şi aderarea României la Spaţiul Schengen (2011) şi zona Euro (2014)", se arată în document.

În ceea ce priveşte clauzele de salvgardare sectorială, este amintit că CE poate adopta măsuri în cazul României doar până la 1 ianuarie 2010, dar, odată adoptate, pot fi prelungite după această dată până la remedierea problemelor constatate şi se arată că riscurile care pot apărea sunt legate de Piaţa Internă, în special în domeniul fondurilor structurale şi al agriculturii, prin reducerea fondurilor alocate sectorului agricol, în special celor destinate plăţilor directe.

Referitor la clauzele de salvgardare sau măsuri cu caracter echivalent prevăzute în Tratatele UE, valabile pe termen nelimitat, acestea ridică probleme, conform sursei citate, în special în domeniul infringementului (neaplicării acquis-ului şi Tratatelor), deoarece un număr mai ridicat de proceduri de infringement deschise sau declanşarea lor în domenii sensibile, la care se adaugă existenţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare, pot afecta puternic capacitatea României de a-şi promova eficient interesele în cadrul UE, de la negocierea bugetară până la inserarea în politicile europene.

"Nu trebuie neglijate însă prevederile articolelor 6 şi 7 din Tratatul UE, prin care, cu majoritate calificată, se poate suspenda dreptul de vot al unui stat membru în Consiliu în cazul în care încalcă «serios şi persistent» principiile libertăţii, democraţiei, respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, precum şi statul de drept, principii comune tuturor statelor membre", se mai arată în document.

Materialul este realizat înainte de redactarea de către Comisia Europeană a raportului de ţară, care ar urma să fie prezentat în luna iulie.

 

 

Statul nu mai are bani. Berceanu le cere constructorilor sa se imprumute pentru lucrarile incepute GARDIANUL

 

Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, ieri, ca “masinaria constructiilor trebuie mentinuta în functiune chiar cu fonduri extrabugetare“. Radu Berceanu a fost, ieri, in vizita pe santierul centurii municipiului Suceava, unde un reprezentant al constructorului a precizat ca firma are capacitatea sa lucreze mai mult decât suma alocata pentru acest an. “Din pacate, de la buget nu pot fi asigurate sume suplimentare. Pe lânga situatia de criza economica, Ministerul Transporturilor se confrunta si cu dezastrul lasat de Ludovic Orban. Am constatat ca sunt datorii foarte mari, sunt lucrari executate cu plata la sapte luni si ca trebuie achitate 700 de milioane de euro pentru facturi la lucrari finalizate“, a precizat ministrul Berceanu, citat de Mediafax. El a explicat ca Ministerul Transporturilor finanteaza cu prioritate lucrarile aflate în derulare, astfel încât acestea sa fie terminate. „Vom încerca sa suplimentam fondurile pentru soseaua de centura a orasului Suceava daca va fi necesar, dar cel mai probabil din surse extrabugetare. De la bugetul de stat nu avem speranta. Încerc sa ies din zona banilor de la buget prin realizarea de parteneriate public-privat sau împrumuturi“, a mai spus ministrul transporturilor. El a transmis constructorului ca, daca are capacitatea sa lucreze mai mult decât fondurile alocate, se pot obtine bani prin împrumut bancar, precizând ca Ministerul Transporturilor are memorandumuri cu trei institutii bancare importante. „Daca firma constructoare va accepta un astfel de împrumut, ministerul va achita contravaloarea lucrarilor si dobânzile. Daca ne uitam la dobânda, pierdem mai mult nelucrând“, a afirmat Berceanu. Ministrul a mai declarat ca bancile au fonduri pentru creditarea unor astfel de investitii. „Pe tot traseul pe unde am fost am observat ca se lucreaza, apreciez ca atunci când mai vine câte un sef in inspectie muncitorii se apuca de treaba“, a glumit Berceanu.

 

Boc: Dobânzile vor scădea în următoarele 30 de zile AGERPRES

 

Premierul Emil Boc crede că dobânzile practicate de bănci vor scădea în următoarele 30 de zile.
''Eu cred că în următoarele 30 de zile, per ansamblu, dobânzile în România, şi în lei şi în euro, vor scădea. Vor scădea pentru că politicile pe care le-am pus în practică, de corelare a celor fiscale de la Finanţe cu cele monetare de la BNR, îşi vor arăta efectele. Şi deja încep să-şi arate efectele, pentru că am luat acest împrumut de la FMI'', a menţionat, joi seara, la B1 TV, Emil Boc.
El a reamintit că 12 miliarde de euro de la FMI se duc la Banca Naţională, cinci miliarde de euro fiind deja acolo.
''Or, aceşti bani care consolidează rezerva valutară a ţării permit băncilor să aibă mai multe resurse financiare în piaţă. Existând mai mulţi bani lichizi în piaţă, evident că ei vor putea fi investiţi. Pe de altă parte, nici Ministerul Finanţelor nu va mai fi acela care să achiziţioneze bani de pe piaţă, având împrumutul de la Comisia Europeană care ne ajută să ne plătim deficitul bugetar. Şi atunci, această masă monetară, această lichiditate de pe piaţă va conduce la scăderea dobânzilor'', a explicat primul-ministru.
Boc şi-a exprimat convingerea, totodată, că din această lună va avea loc şi o deblocare a creditării în România.

 

 

AVAS cere reînscrierea ca acţionar la Rodipet AGERPRES

 

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a solicitat reînscrierea ca acţionar la Registrul Comerţului, termenul stabilit fiind amânat la cererea instanţei, însă societatea Network Press, actuala denumire a Rodipet, susţine că cererea este neîntemeiată având în vedere că decizia de privatizare nu mai are efecte juridice.
Potrivit unui comunicat al Network Press Concept, ca urmare a deciziei adoptate în luna martie de Colegiul Director, AVAS a solicitat reînscrierea ca acţionar la Registrul Comerţului, termenul stabilit de judecătorul delegat fiind 26 mai 2009.
La termenul stabilit, cererea AVAS privind reînscrierea instituţiei ca acţionar la Rodipet s-a amânat pentru 2 iunie, însă decizia judecătorului delegat a fost de amânare a pronunţării sentinţei până la data de 16 iunie 2009 şi s-a solicitat depunerea documentaţiei la dosar.
Compania Network Press Concept SA (fosta Rodipet SA) a fost privatizată în decembrie 2003 printr-o tranzacţie prin care Magnar System SRL a cumpărat de la stat întregul pachet de acţiuni. În acest moment acţionarii Network Press Concept SA sunt: Magnar Two SRL 83,9 la sută, YourHotels SRL, cu 15,9 la sută, şi Bassam Raymond Istanbouly, cu 0,2 la sută.
Potrivit AVAS, acţionariatul Network Press Concept SA şi-a respectat obligaţiile contractuale asumate în contractual de privatizare şi a informat AVAS şi alte instituţii ale statului referitor la acest lucru.
Reprezentanţii Network Press Concept susţin că firma este privată, şi acţionează sub incidenţa legilor comerciale din România, contractul de privatizare încetând să mai producă efecte juridice de la data de 10 Mai şi astfel cererea AVAS este neîntemeiată.

 

 

Bechtel ar putea finanţa tronsonul Braşov-Târgu Mureş AGERPRES

 

Compania Bechtel, care construieşte Autostrada Transilvania, ar putea finanţa a doua mare secţiune a Autostrăzii de la Braşov la Târgu Mureş, urmând să primească în concesiune întreaga autostradă, de la Borş la Braşov, a declarat joi, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, cu ocazia unei dezbateri pe tema infrastructurii.
'Având în vedere că Autostrada Transilvania este realizată doar cu bani de la bugetul de stat, iar resursele sunt destul de limitate, le-am propus celor de la Bechtel să finanţeze ei cealaltă secţiune a Autostrăzii, de la Braşov la Târgu Mureş, urmând să primească în concesiunea acest tronson, împreună cu toată autostrada. Cealaltă opţiune este ca ei să realizeze doar porţiunea între Târgu Mureş şi graniţă, iar cealaltă secţiune să fie scoasă din nou la licitaţie', a spus ministrul Transporturilor.
Acesta a precizat că, în condiţiile în care România va trebui să cofinanţeze un număr din ce în ce mai mare de proiecte cu finanţare europeană în infrastructură, în anii următori bugetul va fi din ce în ce mai limitat, iar sumele alocate pentru Autostrada Transilvania vor scădea.
Reprezentantul companiei americane, Bogdan Sgârcitu, a admis că firma americană ia în calcul această variantă, o decizie finală urmând să fie luată cel mai probabil în a doua jumătate a anului.
Sgârcitu a precizat că în acest an Bechtel va finaliza tronsonul Câmpia Turzii - Gilău (Cluj) costul pe kilometru fiind de circa 10 milioane euro, media europeană fiind de circa 6-7 milioane euro pe kilometru.
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a spus în încheiere că, în actualele condiţii, până în 2012 Ministerul va finaliza circa 700 de kilometri de autostradă, în programul de guvernare cifra iniţială fiind de 840 de kilometri finalizaţi.

 

 

 

EXTERNE

 

GM crede că va ieşi din faliment în circa două luni AGERPRES

 

Directorul financiar al General Motors (GM), Ray Young, a afirmat că producătorul american de autovehicule ar putea ieşi din faliment în circa două luni, în condiţiile unei bune desfăşurări a procesului de vânzare a activelor noii GM, informează agenţia EFE.
În declaraţiile la un post de radio american, Young a explicat că ieşirea din criză s-ar putea produce la începutul perioadei de 60-90 de zile prevăzută de companie pentru a rămâne sub protecţia Tribunalului Falimentelor.
Young a mai afirmat că GM are în vedere şi vânzarea mărcii Pontiac, în loc de a menţine planul iniţial conform căruia marca istorică urma să dispară pur şi simplu.
'Totul este pus pe masă', a spus Young.
Pe de altă parte, cotidianul 'The Detroit News' scria că General Motors şi-a anulat toate contractele pentru 'lobby' şi va menţine decizia de a suspenda donaţiile pentru campaniile electorale.
Dar, producătorul american a subliniat că intenţionează să preseze Guvernul şi administraţia preşedintelui Barack Obama, pentru a-şi apăra poziţia privind problemele legale şi politice.
Conform cotidianului, GM a cheltuit 2,8 milioane de dolari pentru 'lobby', în primele trei luni din 2009. În 2008, cheltuielile totale ale producătorului auto, care la 1 iunie s-a declarat în faliment, au fost de 13,1 milioane dolari.

 

 

BCE a revizuit în scădere estimările de creştere pentru 2009 şi 2010, în zona euro AGERPRES

 

Banca Centrală Europeană a revizuit joi, drastic, în scădere, previziunile de creştere în zona euro, pentru 2009 şi 2010, din cauza puternicei contracţii suferite în primul trimestru al acestui an, informează agenţia EFE.
Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că banca estimează acum o contracţie a Produsului Intern Brut, în 2009, cuprinsă între 5,1 la sută şi 4,1 la sută, faţă de o medie de 2,7 la sută previzionată în martie.
Banca europeană preconizase în martie o stagnare a activităţii economice în zona euro, în 2010, iar acum consideră că aceasta va evolua între minus unu la sută şi plus 0,4 la sută.
Trichet s-a arătat încrezător că economia din zona euro va înregistra rate pozitive de creştere, începând de la mijlocul lui 2010, şi a vorbit chiar de posibilitatea reducerii dobânzii de referinţă, dacă va fi necesar, însă a considerat că actualul nivel, de unu la sută, este adecvat, în prezent.
Preşedintele BCE a reamintit că activitatea economică a ţărilor ce au adoptat euro s-a contractat în primul trimestru cu 2,5 la sută.
În plus, BCE a revizuit în scădere estimările legate de inflaţie din cauza slăbirii activităţii economice şi a scăderii preţurilor materiilor prime.
BCE preconizează o rată a inflaţiei, pentru 2009, de 0,1 - 0,5 la sută, şi pentru 2010, de 0,6 - 1,4 la sută.
În martie, banca prevăzuse o rată medie a inflaţiei, în 2009, de 0,4 la sută. Faţă de cifrele din martie, estimările pentru 2010 au fost uşor modificate.
Trichet a mai anunţat că BCE va cumpăra bonduri garantate în valoare de 60 miliarde euro, direct de pe piaţa primară, adică noi emisiuni, dar şi de pe piaţa secundară.
Preşedintele BCE a dat asigurări că această decizie a fost aprobată în unanimitate de către Consiliul Guvernatorilor şi că este posibil ca achiziţia să se concentreze pe titluri garantate, cu scadenţa între trei şi zece ani

 

 

CE va trimite o delegaţie la Kiev şi Moscova pentru a analiza situaţia legată de gaze AGERPRES

 

Comisia Europeană a anunţat joi că va trimite o delegaţie la Kiev şi Moscova pentru a evalua, pe teren, situaţia legată de gazele naturale, după tensiunile apărute între cele două ţări din cauza dificultăţilor Ucrainei de a face faţă plăţilor pentru gazele naturale furnizate de Rusia, informează agenţia EFE.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, l-a anunţat, printr-o scrisoare, pe premierul ceh şi preşedinte în exerciţiu al Uniunii Europene (UE), Jan Fischer, despre această intenţie şi despre discuţiile de la finele săptămânii trecute cu şeful Guvernului rus, Vladimir Putin.
CE nu a precizat data când va avea loc această deplasare, dar a confirmat că Barosso îi va informa pe liderii UE despre concluziile observatorilor cu ocazia Consiliului European din 18 - 19 iunie.
Înainte de această reuniune, funcţionarii Comisiei vor cere şi părerea industriei energetice în legătură cu acest subiect şi vor ţine cont de această opinie în raportul ce va fi prezentat liderilor UE.
Barroso a avut vineri o convorbire telefonică cu Putin, în cadrul căreia a analizat dificultăţile cu care se confruntă Ucraina pentru a plăti gazele ruseşti.
Preşedintele executivului comunitar i-a spus lui Putin că bugetul UE nu permite acordarea unui sprijin financiar Ucrainei, în acest sens.
De altfel, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru energie, Ferran Tarradellas, a dat, asigurări, la momentul respectiv, că Andris Piebalgs, comisarul pentru Energie, nu a primit nicio cerere de ajutor din partea Ucrainei.
UE a trimis o primă misiune de observare în zonă după disputa comercială dintre Rusia şi Ucraina, care, în ianuarie, a întrerupt aprovizionarea cu gaze naturale într-o serie de ţări comunitare, dar aceasta s-a încheiat pe 30 martie.