09.06.2009

Data: 09.06.2009

 

Curs valtar:

USD – 2,9721

Euro – 4,2132

 

 

TITLURILE ZILEI:

 

 

FMI / BM  pg. 3

 

-         FMI menţine estimarea privind redresarea economiei mondiale în 2010 MEDIAFAX

-         Tanasescu, FMI: Statul poate sa se gandeasca la un plan de esalonare a datoriilor firmelor ZIARUL FINANCIAR

-         BM: Protecţionismul ar putea stopa procesul de relansare a economiei globale MEDIAFAX

 

 

FINANCIAR  pg. 5

 

-         Ministerele se împrumută cu 1,5 mld lei din credite externe pentru investiţii MEDIAFAX

-         CE permite Guvernului acordarea de garanţii subvenţionate pentru credite MEDIAFAX

-         Industria aeriană va înregistra pierderi de nouă miliarde dolari MEDIAFAX

-         S-a dat startul la fonduri europene de 180 mil. euro pentru IMM-uri ZIARUL FINANCIAR

 

 

 

 

 

 

INTERNE  pg. 8

 

-         Patriciu: Criza economică va dura până la un război MEDIAFAX

-         Doua treimi din firme au pus angajarile in stand-by. Doar munca sezoniera ar putea dezgheta piata ZIARUL FINANCIAR

-         România a redus cu peste 60% volumul exportului spre R. Moldova AGERPRES

-         CE a aprobat României 1.447 de proiecte de asistenţă tehnică POAT AGERPRES

 

 

EXTERNE  pg. 11

 

-         Unele companii din Israel care au investit în Europa de Est riscă falimentul MEDIAFAX

-         Nissan concediază temporar 200 de angajaţi la o fabrică din Barcelona MEDIAFAX

-         Moneda chineză ar putea fi inclusă în rezervele valutare mondiale MEDIAFAX

-         In spatele profiturilor si al stabilitatii bancilor americane se afla un munte de pierderi ZIARUL FINANCIAR

-         GM ar putea reintra pe profit abia din 2011 AGERPRES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FMI / BM

 

FMI menţine estimarea privind redresarea economiei mondiale în 2010 MEDIAFAX

 

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a menţinut, luni, estimarea privind redresarea economiei mondiale în prima jumătate a anului 2010, dar a avertizat în privinţa riscurilor şi a necesităţii de consolidare a situaţiei financiare a băncilor.

"Indiferent de politicile economice, datele privind creşterea economică şi şomajul vor fi proaste în 2009", a afirmat Strauss-Kahn la o conferinţă la Montreal.

El a arătat că cel mai credibil scenariu este că redresarea va avea loc în prima jumătate a anului 2010. Momentul de inversare a trendului economic va avea loc în septembrie-octombrie 2009, iar creşterea va începe la sfârşitul anului.

Concretizarea prognozei FMI depinde de aplicarea de către state a strategiilor corespunzătoare", a adăugat Strauss-Kahn, avertizând că cel mai mare risc este ca procesul de eliminare a activelor toxice din sistemele bancare să dureze prea mult.

Experienţa FMI în situaţiile anterioare de criză au dovedit că "redresarea nu poate avea loc până când nu este finalizat procesul de curăţare a balanţelor contabile din sectorul financiar", a mai spus şeful FMI.

El a avertizat totodată că economii emergente precum Mexic, Columbia şi Polonia au deficite de finanţare uriaşe care, dacă nu sunt rezolvate, le pun în pericolul de a intra în incapacitate de plată, iar problemele se pot extinde la nivel regional sau mondial.

Strauss-Kahn a precizat că nu este vorba de aplicarea unor politici incorecte în aceste ţări, ci de reducerea intrărilor de capital, ca efect al crizei.

Şeful FMI a mai spus că recesiunea economică din cele mai sărace ţări ale lumii poate conduce uşor la tulburări sociale, instabilitate şi chiar război, probleme care se pot extinde la nivelul economiei mondiale, chiar dacă, în mod normal, acele state au o influenţă redusă pe pieţele financiare.

Fondul este pe cale să creeze un sistem de avertizare timpurie, pentru a atenua impactul viitoarelor crize financiare.

Strauss-Kahn a arătat că unele ţări sunt reticente faţă de ideea publicării de informaţii privind sistemele lor bancare, dar că Fondul va pregăti sistemul de avertizare înainte de întâlnirile care vor avea loc la Istanbul în această toamnă.

Tanasescu, FMI: Statul poate sa se gandeasca la un plan de esalonare a datoriilor firmelor ZIARUL FINANCIAR

 

Blocajul financiar se extinde in lant in economie, furnizorii reusind tot mai greu sa-si incaseze facturile de la clienti.

Finantele pot recurge pentru o perioada limitata de unu-doi ani la esalonari ale datoriilor bugetare ale companiilor cu dificultati care isi asuma programe de restructurare si grafice de plata, pentru asigurarea unei constante a incasarilor la buget si sustinerea planurilor de redresare ale firmelor, afirma Mihai Tanasescu, fost ministru al finantelor si actualul reprezentant al Romaniei la FMI.

"Programele de esalonare care au avut definite corect obiectivele au condus la incasari mai mari la buget si au creat o disciplinare a firmelor. Cred insa ca trebuie limitate in timp la unu-doi ani si sa fie bine monitorizate pentru atingerea dublului scop: redresarea financiara a companiilor pe baza unui program de restructurare si incasarea la buget a veniturilor in mod constant", a declarat Tanasescu.

Din ce in ce mai multe companii acumuleaza datorii la bugetul de stat si la cel al asigurarilor sociale din cauza blocajului financiar care se extinde in economie: scaderea vanzarilor antreneaza un deficit de cash care face ca furnizorii de bunuri si servicii sa nu-si poata incasa banii, supapa fiind amanarea platilor la buget. Situatia este complicata de reducerea drastica a finantarilor acordate de banci pentru capital de lucru. Conform sondajului de conjunctura economica realizat de BNR pe luna mai, blocajul financiar a redevenit una dintre cele mai mari probleme ale managerilor, mai ales in constructii si in industria chimica.

Tanasescu afirma ca revenirea usoara a economiei din aprilie, cu venituri bugetare in crestere, a fost anulata de luna mai care arata o descrestere economica si implicit venituri bugetare sub cele programate.

Previziunile lui Tanasescu

Agricultura va avea o contractie puternica, antrenand un declin economic mai mare de 4% din PIB, cu repercusiuni pe buget.

Lunile de vara ar putea aduce o usoara revigorare in servicii si constructii.

Sumele atrase de pe piata interna si cele de la Banca Mondiala si UE nu vor fi suficiente pentru acoperirea deficitului bugetar pe acest an.

De-abia in 2011 economia ar putea reveni in teritoriul pozitiv.

 

 

BM: Protecţionismul ar putea stopa procesul de relansare a economiei globale MEDIAFAX

 

Protecţionismul ar putea stopa procesul de relansare a economiei globale, întrucât creşterea şomajului ar putea determina politicienii să recurgă la măsuri de protejare a pieţei interne, a avertizat, luni, preşedintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick.

"Chiar dacă există semne ale unei recuperări a economiei mondiale, persistă riscuri care ar putea duce la o inversare a progreselor, inclusiv ameninţarea protecţionismului", a precizat Zoellick, potrivit unui comunicat al BM.

Oficialul se află într-o vizită în Canada, iar cotidianul local Globe and Mail a scris în ediţia de luni că Zoellick intenţionează să ceară autorităţilor canadiene suplimentarea fondurilor pentru instituţia financiară.

BM anticipează un declin de 1,7% al economiei globale în acest an, prima scădere de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Conform estimărilor BM, ritmul de creştere va deveni uşor pozitiv în 2010, în urma consolidării sectorului financiar.

Pentru 2010, instituţia se aşteaptă la o creştere economică de 2,3%.

 

 

 

FINANCIAR

 

Ministerele se împrumută cu 1,5 mld lei din credite externe pentru investiţii MEDIAFAX

 

Ministerele s-au împrumutat în primul trimestru al anului cu 774,8 milioane lei (183,8 milioane euro), prin credite externe, şi angajează până la sfârşitul lunii iunie noi împrumuturi în sumă comparabilă, dintr-un total de 4,1 miliarde lei prevăzute să fie contractate pentru proiecte de investiţii.

Dintr-un total de 4,12 miliarde lei reprezentând cheltuieli anuale din intrările de credite externe, în trimestrul I au fost efectuate deschideri de credite însumând 774,8 milioane lei (18,8% din programul anual). Cele mai mari împrumuturi au fost contractate de Ministerul Transporturilor (617 milioane lei dintr-un total anual de 1,6 miliarde lei), conform unei analize realizată de Ministerul Finanţelor şi obţinută de MEDIAFAX.

Pentru al doilea trimestru al anului au fost prevăzute credite externe însumând 759,4 milioane lei (18,4% din programul anual), dintre care 349 milioane lei contractate de Ministerul Transporturilor şi 147 milioane lei de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

Din fondurile externe nerambursabile de postaderare , în primul trimestru au fost efectuate deschideri de credite însumând 98,2 milioane lei (doar 1,3% din programul anual de 7,5 miliarde lei), pentru al doilea trimestru fiind prevăzute credite însumând 1,2 miliarde lei (17,3% din programul anual).

La acestea se adaugă fonduri atrase din venituri din economie (935,5 milioane lei în primul trimestru, reprezentând 21,7% din programul anual de 4,3 miliarde lei, şi 354,3 milioane lei prevăzute pentru al doilea trimestru) şi din investiţii ale companiilor cu capital de stat şi alte transferuri de natura investiţiilor (1,8 miliarde lei în trimestrul I, reprezentând 28,3% din programul anual de 6,2 miliarde lei, şi 1,2 miliarde lei în trimestrul II).

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX, la sfârşitul lunii aprilie, că ministerele se vor împrumuta în acest an cu 4,1 miliarde lei (circa un miliard euro) prin credite externe pentru proiecte de investiţii, cele mai multe fonduri urmând să fie contractate de Ministerele Transporturilor, Mediului şi Dezvoltării Regionale.

Din totalul sumei, Ministerul Transporturilor va contracta credite externe de 1,6 miliarde lei, Ministerul Mediului va împrumuta 608 milioane lei, iar Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei va angaja 586 milioane lei.

La acestea se vor adăuga venituri din economie de 4,1 miliarde lei, fonduri externe nerambursabile postaderare de 7,5 miliarde lei, investiţii ale companiilor de stat şi alte transferuri de natura investiţiilor de 6,1 miliarde lei.

 

 

CE permite Guvernului acordarea de garanţii subvenţionate pentru credite MEDIAFAX

 

Comisia Europeană (CE) a avizat o schemă propusă de Guvern pentru susţinerea firmelor şi societăţilor care se confruntă cu dificultăţi de finanţare prin ajutoare de stat sub formă de garanţii subvenţionate pentru credite de investiţii şi capital de lucru încheiate până la 31 decembrie 2010.

"Măsura propusă de România facilitează accesul companiilor la credite. Aceasta este o modalitate eficace de a încuraja investiţiile în afaceri şi redresarea economică, fără a se denatura în mod nejustificat concurenţa", a declarat, într-un comunicat al CE transmis luni, comisarul european pentru Concurenţă, Neelie Kroes.

Schema propusă de Guvern îndeplineşte condiţiile din Cadrul temporar de reglementare a ajutoarelor de stat introdus de autorităţile UE în contextul crizei financiare şi economice, adoptat de CE, deoarece este limitată în timp, respectă pragurile relevante şi este destinată doar fimelor care nu se aflau în dificultate la 1 iulie 2008, se arată în comunicat.

Schema este compatibilă, astfel, cu prevederile din Tratatul CE care permit acordarea de ajutoare de stat petnru a remedia perturbări grave ale economiei unui stat membru, precizează Executivul UE.

"Reducerea comisioanelor de garantare se poate aplica pe o perioadă de până la doi ani pentru garanţiile la creditele contractate până cel târziu la 31 decembrie 2010. În cazul în care durata creditului subsidiar depăşeşte doi ani, primele safe-harbour prevăzute în anexa la cadrul temporar se pot aplica pentru o perioadă suplumentară maximă de patru ani", se mai arată în comunicat.

 

 

Industria aeriană va înregistra pierderi de nouă miliarde dolari MEDIAFAX

 

Industria aeriană se confruntă cu o criză fără precedent şi va înregistra în acest an pierderi de nouă miliarde dolari, estimează Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA), care şi-a înrăutăţit, astfel, de aproape două ori proiecţia anterioară, din martie.

"Acesta este cea mai gravă criză prin care trece industria (aviatică - n.r.)", a afirmat directorul general al asociaţiei, Giovanni Bisignani.

Anticipările anterioare indicau pierderi de 4,7 miliarde dolari pentru acest an.

Bisignani consideră că veniturile obţinute în industria aviatică în 2009 se vor reduce cu 80 miliarde dolari, la 448 miliarde dolari, din cauza crizei economice.

O problemă majoră pentru operatorii aerieni o reprezintă preţul combustibililor, pe care guvernele ar trebui să o rezolve, a spus el.

"Riscul ieşit în evidenţă în ultimele săptămâni este că până şi cea mai mică speranţă de revenire economică duce la creşterea preţului petrolului. Speculaţiile pentru obţinerea de profit nu ar trebui să aibă un impact major asupra economiei", a precizat Bisignani.

 

 

S-a dat startul la fonduri europene de 180 mil. euro pentru IMM-uri ZIARUL FINANCIAR

 

Intreprinderile mici si mijlocii pot sa se inscrie incepand de astazi pe site-ul Ministerului pentru IMM, Comert si Mediul de Afaceri (mimmctpl.ro) pentru o noua serie de fonduri europene pentru investitii, in valoare de 180 mil. euro. Firmele pot sa obtina fonduri nerambursabile pentru investitii mari cu o valoare intre 1 si 6,6 mil. lei si pentru investitii mici, in cuantum de pana la un milion de lei.

IMM-urile pot utiliza fondurile pentru achizitionarea de echipamente pentru productie, realizarea de la zero a unei hale de productie, achizitionarea de brevete sau software, modernizarea intreprinderii sau achizitionarea unei linii de productie. Dupa inregistrarea online realizata pe site-ul ministerului, mimmctpl.ro, in maximum doua zile firmele trebuie sa depuna, la Oficiile Teritoriale pentru IMM si Cooperatie, dosarul intocmit conform ghidului solicitantului, altfel va pierde numarul de inregistrare si va trebui sa se inscrie din nou. Pentru investitiile mari, depunerea dosarelor se va putea face pana la data de 10 august, in timp ce pentru investitiile mici, inchiderea apelului de proiecte se va face in momentul in care se va depasi dublul bugetului alocat pentru acest an.

 

 

 

INTERNE

 

Patriciu: Criza economică va dura până la un război MEDIAFAX

 

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat că această criză economică va dura până la un război sau până când raţionalitatea mediul economic va resoarbe tensiunile.

„Va dura până la un război sau până când raţionalitatea mediului economic va resoarbe tensiunile. Singura care poate opri terminarea crizei într-un razboi este comunitatea mediului de afaceri", a declarat Patriciu.

Patriciu este de părere că reducerea fiscalităţii şi utilizarea eficientă a banului public sunt condiţii fundamentale pentru ca România să iasă cu bine din criza economică .

„Sunt încrezător de când am auzit de cota unica de 10% şi TVA redusă de 15%. Sunt condiţii fundamentale. Libertarienii susţin că ar trebui să fie zero taxă pe venit, dar încă nu se poate... 10% este perfect raţional, în România, astăzi", a mai spus Patriciu.
Potrivit omului de afaceri, inflaţia globală este următoarea fază a crizei economice actuale, iar aceasta este rezultatul infuziei masive de bani în economie din partea statelor.

„Aceşti bani care au fost injectaţi în economia mondială sunt virtuali, ei nu vor face decât să alimenteze următoarea fază a crizei - inflaţia globală. Iar semnele au început să apară: creşterea preţurilor la mărfuri, tiţei, aur, zahăr, porumb", a precizat Dinu Patriciu.

 

 

Doua treimi din firme au pus angajarile in stand-by. Doar munca sezoniera ar putea dezgheta piata ZIARUL FINANCIAR

 

Aproape doua treimi din companii (64%) nu vor face nicio schimbare la nivelul numarului de angajati in urmatoarele trei luni, arata rezultatele studiului Manpower privind perspectivele angajarii de forta de munca pentru trimestrul al treilea.

Un procent de 14% dintre companiile locale intentioneaza sa faca angajari in urmatoarele trei luni ale acestui an, in timp ce 21% dintre ele anticipeaza o scadere a activitatii de angajare, potrivit studiului realizat pe un esantion de 753 de angajatori romani.

Pentru al doilea an consecutiv, angajatorii romani raporteaza o previziune neta de angajare negativa, de -7%, in scadere fata de anul trecut, cand nivelul acesteia a fost de -4%. Previziunea neta de angajare se refera la diferenta dintre procentul angajatorilor care estimeaza o crestere a volumului angajarilor si procentul celor care estimeaza ca vor reduce recrutarile. In acest fel, angajatorii romani se situeaza pe ultimul loc in Europa, alaturi de tari ca Grecia sau Irlanda, care inregistreaza acelasi nivel al previziunii nete de angajare.

Cu toate acestea, este de asteptat o crestere a volumului de recrutare in cadrul companiilor cu activitati sezoniere, care sa duca la o stabilizare a pietei.

„Toata lumea are incredere ca piata de recrutare se va stabiliza si ca va creste numarul recrutarilor pe anumite domenii. Va fi vorba mai degraba despre activitatile sezoniere, cum sunt domeniul constructiilor sau cel hotelier, unde va fi nevoie de oameni pe timpul verii", spune Eliza Nechifor, marketing & communication coordinator al Manpower, filiala locala a celei mai mari companii de leasing de personal din lume. Potrivit studiului, angajatorii din constructii raporteaza cea mai puternica previziune neta de angajare (+3%), in crestere cu 12 puncte procentuale fata de trimestrul trecut. Procente pozitive se inregistreaza si in hoteluri si restaurante (+2%) sau finante si servicii imobiliare (+1%). In acelasi timp, cel mai scazut nivel al previziunii de angajare este de -30%, aceasta vizand sectorul energie electrica, gaze si apa.

In ceea ce priveste Europa, in trimestrul urmator angajatorii din Norvegia si Polonia anunta cea mai favorabila perioada pentru activitatea de angajare, in timp ce companiile din Irlanda si Spania se numara printre cele mai putin optimiste.

 

 

România a redus cu peste 60% volumul exportului spre R. Moldova AGERPRES

 

Exporturile româneşti în Republica Moldova în primele patru luni ale anului curent s-au redus cu 60,5% şi constituie circa 75 milioane de dolari, faţă de peste 190 milioane dolari în aceeaşi perioadă a anului 2008.
Totodată, a scăzut şi ponderea exporturilor româneşti în Republica Moldova, de la 12,8% în 2008, la 7,4% în anul curent, arată datele Biroului Naţional de Statistică (BNS) din Republica Moldova.
Kazahstan cu peste 165 milioane dolari, Ucraina cu 121 milioane dolari şi Rusia cu 87 milioane dolari sunt principalii exportatori în Republica Moldova, potrivit datelor statistice pentru primele patru luni.
România continuă să fie principala piaţă de desfacere a exporturilor moldoveneşti, în pofida reducerii cu peste 20%. În perioada de referinţă, România a importat din Republica Moldova mărfuri de peste 74 milioane de dolari, ceea ce reprezintă 20% din totalul exporturilor moldoveneşti pe primele patru luni. România este urmată de Rusia, Italia şi Belarus, după volumul exporturilor moldoveneşti.
Volumul comerţului dintre România şi Republica Moldova a constituit 150 milioane de dolari, faţă de 285 milioane în aceeaşi perioadă a anului 2008, ceea ce constituie o reducere de aproape 50%.
Potrivit datelor statistice, în perioada ianuarie-aprilie 2009, exporturile moldoveneşti au înregistrat o reducere de circa 22%, iar importurile de peste 30%, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2008.

 

 

 

 

CE a aprobat României 1.447 de proiecte de asistenţă tehnică POAT AGERPRES

 

Comisia Europeană (CE) a aprobat României 1.447 dintre cele 1.513 de proiecte în valoare de 4,87 miliarde de lei, încadrate în Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2007 - 2013 (POAT), notează un comunicat oficial al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
Valoarea totală a proiectelor, depuse în perioada 22 decembrie 2008 - 31 mai 2009, era de 14,58 miliarde lei.
Potrivit sursei citate, în acelaşi interval de timp, s-au încheiat 889 de contracte de finanţare şi s-au efectuat plăţi către beneficiari de 484,86 milioane lei.
România depusese până la 21 decembrie 2008, în cadrul programului POAT, 6.708 proiecte, în valoare de 46,27 miliarde lei, dintre care au fost aprobate 420, de 8,47 miliarde lei. Tot până la acea dată, fuseseră încheiate 168 de decizii de finanţare şi achitate 583,45 milioane lei către beneficiari.
POAT este unul dintre cele şapte programe operaţionale co-finanţate de către Uniunea Europeană (UE) pentru România, în cadrul obiectivului 'Convergenţă', a cărui alocare totală este de 212,8 milioane euro. Programul finanţează activităţi de sprijin pentru implementarea instrumentelor structurale, precum realizarea de studii, ghiduri metodologice, schimburi de bune practici, formarea personalului din sistemul de gestionare, funcţionarea sistemului informatic de gestionare a fondurilor, se arată în informarea MFP.

 

 

 

EXTERNE

 

Unele companii din Israel care au investit în Europa de Est riscă falimentul MEDIAFAX

 

Unele companii israeliene care au investit în ţări din Europa de Est riscă falimentul odată cu agravarea crizei economice din regiune, a declarat preşedintele autorităţii de reglementare a pieţei financiare din Israel, Zohar Goshen, citat de Bloomberg.

"Companiile care au investit în Europa de Est sunt într-o situaţie foarte grea. Estimăm că o parte a acestora vor da faliment. Este inevitabil, având în vedere criza care afectează întreaga lume", a spus Goshen.

Necesarul companiilor israeliene de refinanţare pentru plata instrumentelor financiare scadente în 2009 se ridică la 13 miliarde de şekeli (3,25 miliarde de dolai), respectiv dublu în anul următor, a adăugat el.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a încheiat acorduri de finanţare cu mai multe state din Eropa de Est, incluzând Letonia, Ungaria, România sau Ucraina.

 

 

Nissan concediază temporar 200 de angajaţi la o fabrică din Barcelona MEDIAFAX

 

Producătorul auto japonez Nissan a încheiat un acord cu sindicatele din Spania privind concedierea temporară a 200 de angajaţi, care îi permite evitarea unor costuri mai ridicate şi păstrarea locurilor de muncă şi care face parte dintr-un plan de desfiinţare a 1.680 de posturi.

În octombrie 2008, Nissan a anunţat concedierea a 1.680 de angajaţi la o fabrică deţinută în Barcelona, ca urmare a scăderii cererii, în special în cazul modelelor van şi 4X4.

Compania a explicat că 200 de angajaţi vor renunţa temporar la locurile de muncă, respectiv până în 2012, urmând să primească pe an o sumă compensatorie egală cu drepturile salariale pentru 20 de zile lucrate, precum şi dreptul de a reveni ulterior la locurile de muncă, cu aceleaşi drepturi.

Acordul va permite păstrarea altor 100 de posturi şi survine unor acorduri de pensionare anticipată şi plecări voluntare a 650 de angajaţi.

Astfel, numărul de angajaţi care urmează să fie concediaţi a fost redus la circa 700, iar discuţiile cu sindicatele continuă.

Ritmul de creştere a şomajului din Spania este cel mai mare din Europa , după ce recesiunea mondială a afectat puternic piaţa imobiliară şi consumul din această ţară.

 

 

Moneda chineză ar putea fi inclusă în rezervele valutare mondiale MEDIAFAX

 

Yuanul chinezesc ar putea fi inclus, în decurs de zece ani, în rezervele valutare mondiale, a declarat ministrul rus de Finanţe, Alexei Kudrin, în condiţiile în care autorităţile de la Moscova vor ca dominaţia dolarului să fie redusă.

China a început, treptat, să se folosească de puterea economică pentru a conferi un rol mai importat yuanului, care nu este încă pe deplin convertibil.

Kudrin, unul dintre colaboratorii apropiaţi ai premierului Vladimir Putin, consideră că cea mai directă cale ar fi ca China să liberalizeze economia şi să permită convertibilitatea yuanului.

Procesul "ar putea dura zece ani, dar după aceea va exista cerere pentru yuan, aceasta fiind cea mai scurtă cale pentru crearea unei noi monede pentru rezervele valutare mondiale, iar China ar trebui să se gândească la o astfel de posibilitate", a afirmat Kudrin la Forumul Economic Internaţional de la St Petersburg.

China şi Rusia , aflate pe primul loc, respectiv al treilea la nivel mondial în funcţie de revervele valutare deţinute, şi-au exprimat îngrijorarea referitoare la instabilitatea dolarului şi au cerut organizarea unor dezbateri privind diversificarea deţinerilor.

Comisarul UE pentru Economie, Joaquin Almunia, a minimalizat însă perspectivele ca dolarul să fie detronat de pe poziţia de principală valută la nivel mondial, în viitorul apropiat.

"Astfel de decizii sunt adoptate de către pieţe, care evoluează treptat în astfel de probleme", a explicat el, arătând că poziţia dolarului pe termen scurt nu poate fi influenţată de decizii sau voinţă politică.

Kremlinul a anunţat că oficiali din Brazilia, Rusia, India şi China, state cunoscute sub acronimul BRIC, ar putea discuta ideea unei monede internaţionale la o reuniune care va avea loc la 16 iunie, la Ekaterinburg.

Autorităţile din Moscova şi Beijing au promovat ideea folosirii drepturilor speciale de tragere (DST) ale Fondului Monetar Internaţional, pentru a reduce astfel dependenţa faţă de dolar.

Propunerea a fost bine primită de către FMI.

 

 

In spatele profiturilor si al stabilitatii bancilor americane se afla un munte de pierderi ZIARUL FINANCIAR

 

Bancile americane s-au reintors pe profit in primul trimestru, dupa un an 2008 si in special un trimestru patru dezastruos. Dar aceste profituri se afla insa doar pe hartie, realitatea fiind cu totul alta, avertizeaza o serie de economisti.

Marile banci din Statele Unite spun ca sunt pe punctul de a-si reveni si se grabesc sa inapoieze banii primiti de la stat pentru a face fata crizei izbucnite in septembrie dupa falimentul Lehman Brothers.

Cele mai mari cinci dintre ele au avut profit in primul trimestru, iar preturile actiunilor sunt in crestere, indicele KBW Bank dublandu-si valoarea din 6 martie.

Secretarul trezoreriei americane Timothy Geithner declara la inceputul lunii mai, dupa realizarea testelor de stres menite a determina capacitatea a 19 banci de a face fata deteriorarii conditiilor economice, ca americanii pot fi increzatori in stabilitatea si soliditatea bancilor.

Totusi, aceasta revenire ar putea fi de scurta durata, scrie Bloomberg. Analistii care au examinat profiturile trimestriale si testele guvernamentale spun ca schimbarile efectuate in ceea ce priveste regulile contabile si estimarile optimiste fac institutiile sa para mai solide decat sunt.

Guvernul vrea probabil sa castige timp pentru banci, mentinandu-le "in viata" pana cand acestea vor reusi sa depaseasca problemele cu care se confrunta, spune economistul Joseph Stiglitz din cadrul Columbia University. Pericolul este ca bancile fragile vor fi in continuare reticente in ceea ce priveste creditarea, anuland eforturile presedintelui Barack Obama de a scoate economia din recesiune.

Profitul de 1,6 miliarde de dolari consemnat de Citigroup pe primul trimestru s-ar evapora daca regulile contabile ar fi mai stricte, spune Martin Weiss, din cadrul Weiss Research. "Profiturile marilor banci sunt complet false. Noile reguli contabile, testele de stres, sunt toate parte a unui efort major de a masca realitatea."

Deteriorarea in continuare a situatiei creditelor va forta in cele din urma bancile sa recunoasca pierderile pe care acum le pot ignora gratie regulilor contabile actuale, spune David Sherman, profesor de contabilitate in cadrul Northeastern University din Boston. Modificarile de reguli contabile care conteaza cel mai mult pentru banci, au venit pe 2 aprilie, cand FASB (Financial Accounting Standards Board) a acordat companiilor mai multa libertate in a stabili valoarea corecta a activelor. Legislatorii se plansesera ca standardele mark-to-market inrautatesc criza financiara.

Pe langa aceasta schimbare, FASB a permis de asemenea companiilor sa recunoasca pierderile legate de valoarea unor titluri din bilant fara a raporta operatiunile de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) la castiguri.

In lipsa schimbarilor de standarde contabile, Citigroup ar fi inregistrat probabil o pierdere neta de 2,5 mld. dolari in primul trimestru, estimeaza Weiss.

Wells Fargo a profitat la randul sau de aceste schimbari. Noile standarde i-au permis acesteia sa-si adauge 2,8 miliarde $ la capital prin reevaluarea unor obligatiuni in valoare de aproximativ 40 de miliarde de dolari.

GM ar putea reintra pe profit abia din 2011 AGERPRES

 

General Motors (GM) ar putea reintra pe un profit, estimat de specialişti la trei miliarde de dolari, abia din anul 2011, după ce a semnat o înţelegere cu grupul de dealeri Penske Automotive, pentru a comercializa marca Saturn, informează publicaţia The Wall Street Journal.
Totodată, în 2014, consultanţii financiari ai GM mizează pe un profit al companiei de 7,8 miliarde de dolari. Raportul financiar al GM arată că gigantul auto american va pierde, în 2009, circa 17,5 miliarde de dolari, indicând o producţie de 3,8 milioane de maşini, mult sub media înregistrată în 2007, de nouă milioane de unităţi.
Lanţul de dealeri Penske are în vedere semnarea unor contracte privind achiziţionarea şi altor mărci cunoscute, precum Renault şi Samsung, pentru a le vinde în show-room-urile proprii.
Marca Saturn a grupului GM a fost lansată pe piaţă în anul 1985, special pentru tineri, cu scopul de contracara invazia şi succesul maşinilor japoneze de clasă mică. În ultimii ani, Saturn a început să se confunde cu modelele Opel, câteva dintre acestea fiind, practic, identice. În prezent, în Statele Unite ale Americii, se comercializează Saturn Astra, Saturn Vue (o copie fidelă a modelului Opel Antara) şi Saturn Sky - o replică fidelă a Opel GT.
Pe data de 1 iunie, GM a solicitat falimentul, iar justiţia americană i-a permis să înceapă vinderea de active. În urma acestui proces, va rezulta o companie nouă ce se va concentra pe patru brand-uri: Chevrolet, Cadillac, Buick şi GMC.
Directorul financiar al GM, Ray Young, a afirmat că producătorul american de autovehicule ar putea ieşi din faliment în circa două luni, în condiţiile unei bune desfăşurări a procesului de vânzare a activelor. Young a adăugat că GM are în vedere şi vânzarea mărcii Pontiac, în loc de a menţine planul iniţial conform căruia marca istorică urma să dispară pur şi simplu.
În 2008, cheltuielile totale ale producătorului auto au fost de 13,1 milioane dolari.