30.11.2009

Data: 30.11.2009

Curs valutar:

USD – 2,8691

Euro – 4,2807

TITLURILE ZILEI:

FINANCIAR  pg. 3

- Socul din Dubai zgaltaie leul si Bursa ZIARUL FINANCIAR

- Oamenii de afaceri asteapta cu sufletul la gura bugetele multianuale ZIARUL FINANCIAR

- Moody’s vede mai rau situatia bancilor din Romania ZIARUL FINANCIAR

SOCIAL / ECONOMIC  pg. 5

- Majorările salariale nu vor mai fi efectuate cu şase luni înainte de alegeri MEDIAFAX

- Boc: Incasarile la buget au urcat cu 8%. Oprim caderea economica ZIARUL FINANCIAR

- BCE se pregăteşte pentru retragerea treptată a măsurilor de stimulare MEDIAFAX

EXTERNE  pg. 7

- Administraţia Obama va cere companiilor financiare să reducă ratele la creditele ipotecare MEDIAFAX

- „Autopsiile” bancilor falimentare trag semnale de alarma pentru jucatorii inca in viata ZIARUL FINANCIAR

- Un fenomen de tip bubble ameninta piata aluminiului ZIARUL FINANCIAR

- China nu va permite aprecierea monedei naţionale, cerută de UE şi SUA AGERPRES

- Elveţia, tentată să reducă accesul europenilor pe piaţa elveţiană a muncii AGERPRES

FINANCIAR

Socul din Dubai zgaltaie leul si Bursa ZIARUL FINANCIAR

Leul si Bursa de la Bucuresti au intrat sub o presiune puternica de scadere, dupa ce anuntul privind suspendarea platilor de catre compania de stat Dubai World a reinflamat teama investitorilor privind soliditatea economiile emergente.

Investitorii se tem ca moratoriul de plati de sase luni propus de Dubai World, o companie care are datorii de 59 mld. $ (39 mld. euro), ar putea sa declanseze o noua criza financiara mondiala, reeditand astfel episodul caderii bancii americane de investitii Lehman Brothers.

Pietele financiare americane au fost inchise vinerea trecuta, astfel ca impactul socului din Dubai se va vedea abia astazi.

Conform dealerilor, BNR a fost nevoita sa vanda vineri peste 100 de milioane de euro pe piata interbancara pentru a calma cursul, dupa ce euro urcase de joi seara peste pragul de 4,3 lei. Si Bursa a fost zdruncinata de unda de soc plecata din Orient. Actiunile SIF, cele mai tranzactionate de pe Bursa, au pierdut peste 5% din valoare, dupa ce investitorii s-au speriat ca piata ar putea intra din nou pe scadere.

Oamenii de afaceri asteapta cu sufletul la gura bugetele multianuale ZIARUL FINANCIAR

Bugetele multianuale, o dorinta veche a mediului privat, urmeaza sa fie implementate in sfarsit sub Legea responsabilitatii fiscale, trimisa spre aprobare in Parlament saptamana trecuta, aceasta lege fiind una dintre conditiile impuse Romaniei de Fondul Monetar International (FMI).

"Fara discutie, era un pas necesar, pentru rigoare si disciplina pe linie bugetara si pentru predictabilitate in randul oamenilor de afaceri. Am avut insa un soc. Exista si politicieni care merg pana la a spune ca bugetele multianuale sunt neconstitutionale, spre stupoarea oamenilor de afaceri.

Cred ca ar trebui sa explice public de ce sunt neconstitutionale", spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

In Constitutie se precizeaza: "Guvernul elaboreaza anual proiectul bugetului de stat si pe cel al asigurarilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobarii Parlamentului". Pogonaru spune ca inca ne putem astepta la surprize din cauza cuvantului "anual".

Legea responsabilitatii fiscale anuleaza "pomenile electorale", adica majorarea salariilor in perioada celor sase luni de dinaintea alegerilor. Mai mult, cheltuielile bugetare nu vor mai fi aprobate asa usor, potrivit declaratiilor premierului interimar Emil Boc. "Orice competitor electoral in campania prezidentiala sau primari in campania locala, orice propunere financiara pe care o fac trebuie sa aiba fundament pe trei ani cu privire la resursele bugetare, sa spuna de unde iau bani. Sa ceara opinia Consiliului Fiscal si a Ministerului Finantelor, care sa spuna public punctul de vedere la propunerile pe care politicienii le fac", a spus Boc in cadrul unei emisiuni televizate.

Legea responsabilitatii fiscale interzice modificarea tintelor de deficit, chiar si in cazul schimbarii Guvernului, si majorarea cheltuielilor la rectificarile bugetare, cu exceptia celor pentru plata datoriei publice sau a contributiei la bugetul UE. Totodata, atat timp cat bugetul este pe deficit, ritmul de crestere al cheltuielilor nu il va putea depasi pe cel al cresterii veniturilor.

Ce include Legea responsabilitatii fiscale

Bugete multianuale pe trei ani

Maximum doua rectificari bugetare pe an

Majorarile salariale nu vor mai putea fi efectuate cu sase luni inainte de alegeri

Banii pentru investitii nu vor putea fi utilizati pentru salarii si pensii

Infiintarea unui consiliu fiscal care sa asigure o analiza independenta si de specialitate a prognozelor macroeconomice si bugetare

Moody’s vede mai rau situatia bancilor din Romania ZIARUL FINANCIAR

Agentia de evaluare financiara Moody's a revizuit in scadere unele ratinguri ale BCR, BRD si Raiffeisen, motivand decizia prin deteriorarea calitatii activelor celor trei banci. Ratingul BCR depozitele in lei a fost retrogradat de la Baa1/P-2 la Baa2/P-2, in timp ce calificativele privind stabilitatea financiara si depozitele in valuta au fost mentinute la D, respectiv Baa3/P-3. Toate cele trei ratinguri au perspectiva stabila. In cazul BRD au fost retrogradate cu o treapta calificativele privind stabilitatea financiara si depozitele in lei, dar a fost mentinut ratingul pentru depozitele in valuta la Baa3/P-3, cu perspectiva stabila.

In cazul Raiffeisen, Moody's a retrogradat doar calificativul pentru depozitele in lei, de la la Baa2/P-2 la Baa3/P-3 cu perspectiva stabila.

SOCIAL / ECONOMIC

Majorările salariale nu vor mai fi efectuate cu şase luni înainte de alegeri MEDIAFAX

Majorările salariale nu vor mai fi efectuate cu şase luni înainte de alegeri, autorităţile locale vor fi obligate să prevadă planuri financiare fundamentate pe o perioadă de trei ani, iar rectificările bugetare vor fi limitate la maximum două revizuiri pe an, a anunţat premierul interimar Emil Boc.

"Majorările de salarii vor fi interzise cu şase luni înainte de alegeri, fie prezidenţiale, fie parlamentare, nu vor mai putea fi efectuate înaintea alegerilor", a spus Boc, la Realitatea TV.

El a arătat totodată că primarii vor fi obligaţi să prevadă planuri financiare pe trei ani şi să obţină avizul Ministerului Finanţelor şi a unui Consiliu Fiscal.

"Orice competitor electoral în campania prezidenţială sau primari în campania locală, orice propunere financiară pe care o fac trebuie să aibă fundament pe trei ani cu privire la resursele bugetare, să spună de unde iau bani. Să ceară opinia Consiliului Fiscal şi a Ministerului Finanţelor, care să spună public punctul de vedere la propunerile pe care politicienii le fac", a adăugat Boc.

Rectificările bugetare vor fi limitate la maximum două revizuiri pe an, iar banii alocaţi pentru investiţii nu vor putea fi utilizaţi pentru salarii şi pensii.

Toate aceste prevederi vor fi introduse prin legea responsabilităţii fiscale.

Guvernul a încheiat consultările cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană privind legea responsabilităţii fiscale, iar actul normativ a fost finalizat în şedinţa de miercuri a Cabinetului şi înaintat Parlamentului sub forma unei iniţiative legislative, sub semnătura miniştrilor care au şi calitatea de parlamentari, pentru dezbatere în procedură de urgenţă.

Legea limitează rectificările bugetare şi stabileşte înfiinţarea unui Consiliu Fiscal care să asigure o analiză independentă şi de specialitate a prognozelor macroeconomice şi bugetare.

Adoptarea legii reprezintă o condiţie asumată de autorităţile române în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

Boc: Incasarile la buget au urcat cu 8%. Oprim caderea economica ZIARUL FINANCIAR

Incasarile bugetului de stat la 27 noiembrie insumau 10,7 mld. lei (circa 2,5 mld. euro), in crestere cu 8% fata de nivelul inregistrat in urma cu un an, a declarat premierul in execitiu Emil Boc la un post de televiziune.

"Vin de la Guvern si mi-am notat in graba: pana in 27 noiembrie incasarile bugetului de stat au ajuns la 10,7 mld. lei, ceea ce inseamna 108% comparand cu noiembrie 2008, cand au fost 9,9 mld. lei. Incetul cu incetul oprim caderea economica si pregatim relansarea din 2010", a afirmat Boc.

In perioada corespunzatoare din 2008, bugetul de stat inregistra deja o cadere dramatica a incasarilor din TVA ca prim semnal al aparitiei crizei, ceea ce s-a reflectat in cresterea rapida a deficitului bugetar, de la 1,5% din PIB la 10 luni, la 2,9% in noiembrie. Numai in prima jumatate din noiembrie 2008 veniturile bugetului de stat au cazut cu 20% fata de anul precedent, luand prin surprindere Ministerul Finantelor.

Boc sustine ca imbunatatirea situatiei veniturilor din bugetul de stat este data si de transferarea a circa 1 mld. euro de la agentiile guvernamentale care au fost desfiintate.

El afirma ca economia a atins "fundul sacului" si ca "toate datele arata ca 2010 va fi un an cu plus economic".

BCE se pregăteşte pentru retragerea treptată a măsurilor de stimulare MEDIAFAX

Banca Centrală Europeană va menţine, joi, dobânda de politică monetară la nivelul redus istoric de 1%, dar va anunţa primii paşi de retragere a măsurilor de stimulare economică, anticipează analiştii.

"Nu trebuie să ne aşteptăm la o modificare severă a politicii monetare în zona euro", a subliniat însă Michael Schubert, analist la Commerzbank.

El a arătat că scăderea activităţilor de creditare destinate sectorului privat, în octombire, va îndemna BCE la o politică prudent.

Schubert anticipează o revenire treptată la normalitate, odată ce economia zonei euro, care a ieşit din recesiune în trimestrul al treilea, se va reface, iar perspectivele sunt încurajatoare.

BCE urmează să anunţe, joi, şi îmbununătăţirea previziunilor sale de creştere economică.

Politica monetară lejeră a BCE implică riscuri inflaţioniste şi apariţia unui nou val de speculaţii.

De la prăbuşirea băncii americane Lehman Brothers în septembrie 2008, BCE a mărit perioada de maturitate a împrumuturilor şi frecvenţa operaţiunilor de refinanţare, iar băncile pot obţine fonduri cu o dobândă de numai 1%.

Obiectivul BCE a fost încurajarea băncilor să acorde suficiente credite şi condiţii rezonabile companiilor şi populaţiei.

Băncile au investit însă pe pieţele financiare, ceea ce le-a permis să se refacă, dar şi să plătească bonusuri considerabile.

Trichet a avertizat că profiturile trebuie folosite cu prioritate pentru majorarea rezervelor de capital şi nu pentru dividende şi indemnizaţii nemeritate.

BCE urmează să anunţe, joi, renunţarea la refinanţarea pe termen de un an, ultima operaţiune de acest tip urmând să aibă loc la jumătatea lunii decembrie.

Banca va reduce şi numărul licitaţiilor pentru finanţare pe trei luni, respective şase luni, estimează Schubert.

BCE va acţiona treptat, pentru a nu provoca panică între bănci, au mai arătat analiştii.

EXTERNE

Administraţia Obama va cere companiilor financiare să reducă ratele la creditele ipotecare MEDIAFAX

Administraţia Obama intenţionează să lanseze, luni, o campanie de convingere a companiilor financiare pentru reducerea ratelor plătite de beneficiarii de credite ipotecare care au probleme în respectarea obligaţiilor financiare.

"Băncile nu fac suficiente eforturi în această problemă", a declarat un responsabil al Departamentului Trezoreriei, Michael Barr, citat de publicaţia New York Times.

Instituţiile de credit au intensificat măsurile de reducere a ratelor pentru clienţii cu probleme financiare, dar publicaţia a relatat că programul de 75 de miliarde de dolari de combatere a prescrierilor are probleme.

Majoritatea împrumuturilor ai căror termeni au fost modificaţi se află în fază de testare şi, din acest motiv, la nivelul Trezoreriei există opinia că programul s-a dovedit ineficient.

Barr a declarat că autorităţile de la Washington vor face publice numele instituţiilor financiare care nu au redus suficient de rapid ratele împrumuturilor ipotecare.

În plus, Trezoreria nu va acorda acestor companii stimulentele promise, până când reducerea ratelor nu va deveni permanentă.

„Autopsiile” bancilor falimentare trag semnale de alarma pentru jucatorii inca in viata ZIARUL FINANCIAR

Raportul medicului legist a spulberat orice indoiala cu privire la cauza mortii: active toxice. Numarul cazurilor de intoxicare cu aceste active ajunsese de ordinul zecilor.

Aceasta a fost concluzia autopsiei financiare pe care oficialii federali au realizat-o asupra Haven Trust Bank, o mica banca din Duluth, care s-a prabusit in decembrie anul trecut, scrie The New York Times.

In ceea ce pare a fi un episod din "CSI: Wall Street", zeci de agenti de investigatii guvernamentali - medicii legisti ai crizei financiare - realizeaza necropsii asupra creditoriilor de la nivel national ce au intrat in faliment. Descoperirile lor creioneaza un portret caracterizat prin erori de management si lipsa de reglementari.

Reactiile intarziate au "ajutat" criza

Examinatorii descopera in fiecare caz, de la banca la banca, ceva comun: statul si organele federale de reglementare stiau ca creditorii se angajeaza in practici de business riscante, insa nu au actionat decat atunci cand a fost prea tarziu. La Heaven Trust, spre exemplu, organele de reglementare au ridicat problema standardelor neconforme de creditare, a controlului defectuos al riscurilor si a cresterii numarului de credite neperformante din portofoliul bancii acordate jucatorilor din industria constructiilor - care trecea printr-o perioada de criza. In pofida avertizarilor - care au aparut initial in 2002 - persoanele din managementul bancii nu au reactionat. Nici organele de reglementare nu au mers mai departe de avertismente la acel moment.

Alti creditori de marime mica si mijlocie din Maryland pana in California au povesti similare.

Ce a mers rau? In multe cazuri, institutiile menite sa supravegheze bunul mers al sistemului financiar nu au reusit sa actioneze rapid si in forta pentru a remedia situatia, potrivit rapoartelor realizate de inspectorii generali ai celor patru principale organe federale de reglementare a sistemului bancar. Pana in prezent au incheiat 41 de investigatii si mai au inca 75 incepute.

Organele de reglementare isi recunosc vina

Organele de reglementare actuale si trecute recunosc ca ar fi trebuit sa fie mai vigilente.

"Am fi putut sa ne descurcam mai bine", a spus Sheila C. Bair, presedintele Federal Deposit Insurance Corporation.

Rapoartele analizeaza activitatile trecute, insa importanta lor sta in modul cum pot imbunatati viitorul. In conditiile in care un nou val de banci intampina probleme, strategii iau in considerare o varietate de masuri care in mod obisnuit ar imbunatati situatia financiara a jucatorilor din sectorul bancar si ar limita abilitatea lor de a oferi credite de o maniera agresiva, catre sectoare cu probleme, precum sectorul de constructii, unde riscul este ridicat. Bancherii nu sunt de acord cu aceste masuri si spun ca aceste masuri nu numai ca le vor afecta afacerile, ba mai mult, vor afecta intreaga economie, deoarece vor constrange creditarea exact intr-un moment cand economia revine pe crestere.

Intr-un moment in care se pare ca sectorul bancar a depasit punctul critic, multi creditori sunt inca in pericol sa intre in faliment. Criza provocata de colapsul pietei imobiliare este acum exacerbata de problemele din ce in ce mai grave ale sectorului imobiliar comercial, pe care multi analisti il considera critic pentru industrie.

Exista unele voci care se intreaba daca dupa experientele recente examinatorii vor sesiza la timp problemele. Din cele 8.100 de banci din Statele Unite, aproximativ 2.200 - de la creditori locali la jucatori de talie mijlocie cu prezenta regionala - si-au asumat riscuri prea mari care ar putea conduce la o interventie din partea managementului si a organelor de reglementare, potrivit Foresight Analytics, o companie de cercetare, ce se axeaza pe realizarea de analize in sectorul bancar.

Aproximativ 600 de banci mici sunt in pericol sa se prabuseasca din cauza creditelor imobiliare neperformante, daca nu isi remediaza situatia financiara curand, potrivit firmei. Aproximativ 150 de creditori au intrat in faliment din momentul in care criza a izbucnit la jumatatea lui 2007.

Este dificil sa impui bariere in momentele de crestere

Multi examinatori bancari recunosc ca s-au amagit crezand ca perioada infloritoare pentru sistemul bancar va dura. Ei mai recunosc ca erau uneori reticenti sa actioneze atunci cand probeleme au aparut de teama sa nu perturbe situatia din sectorul imobiliar si activitatea economica. Atunci si acum, lobby-stii din sectorul bancar s-au opus vehement incercarilor de a controla activitatea bancilor.

"Este minunat cum acum intelegem situatia de atunci", a spus Timothy W. Long, examinatorul sef pentru Office of the Comptroller of the Currency. "In momentul in care situatia este infloritoare, sa iei masuri agresive si sa le spui oamenilor sa nu mai ofere credite este dificil". Haven Trust, fondata in 2000, s-a bucurat de o usoara interventie a organelor de reglementare potrivit autopsiei sale, care a fost incheiata in luna august.

Aproape inca de la inceput, examinatorii, impreuna cu FDIC si cu autoritatile din statul Georgia au ridicat steagul rosu, semn ca sunt probleme. In 2002, oficialii FDIC au descoperit probleme in ceea ce priveste practicile de garantare ale bancii. In urmatorii ani, portofoliul Haven de credite imobiliare comerciale riscante a crescut atat de rapid - cu 40% anual -incat organele de reglementare au inceput sa isi puna probleme privind pericolele.

Pana in august 2008, examinatorii nu au intrat in scena insa si nu i-au spus bancii sa isi majoreze baza de capital. O luna mai tarziu, organele de reglementare au realizat un memorandum of understanding (MOU) - document prin care cereau bancii sa reduca numarul de credite riscante.

Examinatorii nu "au tinut intotdeauna cont de steagul rosu", potrivit raportului, ce se intinde pe 29 de pagini. "Pana cand MOU a fost emis in septembrie 2008, falimentul Haven a devenit inevitabil" concluzioneaza raportul.

Activele toxice sunt principala cauza a falimentului jucatorilor din sectorul bancar

Institutiile menite sa supravegheze bunul mers al sistemului financiar nu au reusit sa actioneze rapid si in forta pentru a remedia situatia, aceasta fiind o alta cauza a tulburarilor din sectorul bancar

Aproximativ 150 de creditori au intrat in faliment din momentul in care criza a izbucnit la jumatatea lui 2007

Din cele 8.100 de banci din Statele Unite, aproximativ 2.200 - de la creditori locali la jucatori de talie mijlocie cu prezenta regionala - si-au asumat riscuri prea mari

Un fenomen de tip bubble ameninta piata aluminiului ZIARUL FINANCIAR

Depozitele de aluminiu adapostesc la nivel mondial suficienta cantitate pentru fabricarea a 69.000 de aeronave Boeing de tip 747.

Desi aluminiul este cel mai abundent metal din lume, acesta este mult prea scump, sfidand parca actuala criza financiara, potrivit lui Peter Sorrentino, partener al firmei de consultanta Huntington Asset Advisers din Cincinnati, scrie Bloomberg.

"Nu inteleg de ce pretul aluminiului a urcat intr-un asemenea ritm. Exista oferta suficienta, in timp ce cererea este destul de moderata.

Se poate observa o desincronizare intre pretul acestui metal si realitate", explica Sorrentino.

Banca de investitii Barclays Capital estimeaza ca excedentul de aluminiu la nivel mondial va creste cu 29% anul viitor, pana la 1,63 mil. tone, in conditiile in care cea mai semnificativa crestere anuala a pretului aluminiului din ultimii 15 ani incurajeaza companiile de exploatare sa-si mareasca productia.

Pretul aluminiului a crescut cu 35% in 2009

Avansul de 35% de anul acesta al pretului aluminiului si cresterea cu 46% a indicelui S&P GSCI, care urmareste evolutia materiilor prime pe bursa, alimenteaza ingrijorarile cu privire la un posibil bubble al acestei piete.

China, cel mai mare producator de aluminiu din lume, se confrunta cu o serie de riscuri in conditiile in care cererea de consum din partea partenerilor sai a scazut considerabil, spune Bill Gross, director in cadrul companiei de investitii Pacific Investment Management. Cu toate acestea, China va exploata cu 18% mai mult aluminiu anul viitor decat in 2009.

Si petrolul sufera de aceeasi "maladie". Directorul executiv al grupului petrolier Exxon Mobil, Rex Tillerson, a afirmat la inceputul lunii noiembrie ca pretul petrolului nu este sustinut de fundamentele de piata.

Investitorii "se bat" pentru materiile prime si exista riscul aparitiei unui bubble al acestei piete, avertiza pe 20 noiembrie Nouriel Roubini, economistul ce a anticipat criza economica actuala.

O aeronava 747 are nevoie de 66 tone de aliaje din aluminiu pentru a fi produsa, potrivit producatorului american Boeing. Compania a livrat cel putin 1.416 de astfel de aeronave pana in prezent.

Peste 1.800 dolari pe tona in 2010

In acest an, productia de aluminiu la nivel mondial a crescut cu peste 12% din aprilie, animata de cresterile de pret, arata datele publicate de Institutul International al Aluminiului.

"Reducerea sau suspendarea productiei a fost o masura de natura temporara. Avand in vedere recentele anunturi cu privire la reluarea productiei si cele cu privire la inceperea lucrarilor la alte proiecte de fabrici si turnatorii, suntem ingrijorati ca piata aluminiului ar putea ramane slaba la nivel structural", potrivit lui Michael Widmer, directorul departamentului de cercetare in domeniul metalelor din cadrul filialei londoneze a Bank of America Merrill Lynch.

Cererea de aluminiu va creste cu 8,2% anul viitor, conform estimarilor Barclays.

Vestea aduce o gura de aer proaspat pentru companii precum Rusal, Alcoa sau Rio Tinto. Compania americana a anuntat recent ca va suspenda activitatea la doua fabrici de aluminiu din Italia, astfel ca, in ansamblu, Alcoa va opera la o capacitate cu 24% mai mica decat potentialul sau maxim.

Pe de alta parte, noi fabrici de aluminiu se pregatesc sa-si deschida portile. Emirates Aluminium va inaugura cea mai mare fabrica de aluminiu din lume in aprilie 2010, care ar urma sa produca 1,4 mil. tone de aluminiu anual.

Pretul mediu al acestui metal va fi de 1.885 de dolari (1.250 de euro) pe tona in 2010, se arata intr-un sondaj realizat de Bloomberg, cu 14% in plus fata de media inregistrata anul acesta, de 1.650 de dolari (1.100 de euro) pe tona.

Marfurile au devenit atractive pentru investitori. De aceea, este posibil sa atraga in acest an 60 mld. dolari, o valoare record, in conditiile in care investitorii incearca sa isi diversifice activele, potrivit Barclays. Aceste estimari au ajutat la cresterea preturilor tuturor materiilor prime, de la cupru la zinc.

China nu va permite aprecierea monedei naţionale, cerută de UE şi SUA AGERPRES

Premierul chinez, Wen Jiabao, a anunţat luni că Beijingul va păstra valoarea monedei naţionale, yuanul, la un nivel stabil, echilibrat, fără a ţine seama de apelurile liderilor internaţionali care au cerut Chinei să permită aprecierea yuanului, transmite AP.
Uniunea Europeană a solicitat Chinei să slăbească controlul asupra yuanului, ce protejează exportatorii chinezi de deprecierea dolarului şi expune zona euro la efectele negative ale cursului de schimb.
'Menţinerea unei rate de schimb stabilă este benefică pentru economie şi pentru redresarea economiei mondiale', a afirmat Wen Jiabao.
Preşedintele grupului miniştrilor de Finanţe din zona euro, Jean-Claude Juncker, a declarat duminică că o apreciere graduală şi organizată a yuanului este benefică pentru economie.
Apelul către prim-ministrul chinez Wen Jiabao cu privire la o corectare a ratei de schimb pentru a modifica cursul ascendent al euro faţă de yuan a fost lansat duminică, în cadrul întâlnirilor organizate înainte de summit-ul EU-China, ce va avea loc luni, în Nanjing.
Întâlnirile au loc în contextul preocupărilor cu privire la faptul că o creştere a euro ar putea să afecteze revenirea regiunilor aflate în competiţie cu exporturile din China, a cărei monedă este legată de dolarul american aflat în scădere.

Elveţia, tentată să reducă accesul europenilor pe piaţa elveţiană a muncii AGERPRES

Ministrul elveţian al economiei, Doris Leuthard, care va prelua săptămâna viitoare preşedinţia Confederaţiei, intenţionează să activeze din 2010 clauza de salvgardare pentru a proteja piaţa muncii din Elveţia de un aflux al muncitorilor din UE, relatează duminică AFP.
Guvernul elveţian va examina dacă atractivitatea ţării pentru persoane provenite din UE poate fi redusă şi dacă această clauză de salvgardare poate fi activată pentru 2010 şi 2011, a indicat Leuthard în declaraţii pentru săptămânalele SonntagsBlick şi NZZ am Sonntag.
Potrivit viitorului preşedinte al Confederaţiei, guvernul a comis o 'eroare' decizând în luna mai să nu activeze clauza prevăzută în acordurile de liberă circulaţie cu UE, ceea ce ar fi permis reintroducerea cotelor pentru muncitorii europeni.
Astfel, 'am fi putut să ţinem câteva mii de persoane la distanţă de piaţa elveţiană a muncii', a estimat ministrul.
Potrivit acordurilor dintre Elveţia şi UE, muncitorii pot să lucreze pe teritoriul elveţian fără să fie supuşi unui regim de cote de permise de muncă. O clauză permite totuşi introducerea unor restricţii temporare dacă imigraţia înregistrează o creştere anuală de peste 10 la sută. în raport cu media celor trei ani anteriori.
Autorităţile s-au înşelat crezând că mai mulţi cetăţeni europeni se vor întoarce în ţara lor din cauza crizei economice, s-a plâns Leuthard. De fapt, potrivit acesteia, deoarece nivelul şomajului este mai crescut în ţările vecine, mai puţini cetăţeni ai UE decât se prevăzuse s-au întors în ţările de origine.
În diferite sectoare, printre care cel al restaurantelor, mâna de lucru este recrutată dintre imigranţi, în pofida unui mare număr de şomeri elveţieni, a subliniat ministrul.
Şomajul în Elveţia a atins în octombrie cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, ajungând la 4 la sută, faţă de 3,9 la sută în septembrie.
Autorităţile se aşteaptă la continuarea creşterii ratei şomajului în următorii doi ani, a adăugat Leuthard.